Ga naar de mobiele website
^ Top

Belgische servers betrokken bij 6 procent van wereldwijde cyberaanvallen

Thinkstock
Ons land speelt een grote rol op het vlak van cybercriminaliteit. Uit onderzoek is immers gebleken dat zes procent van de cyberaanvallen in de eerste jaarhelft van 2017 via Belgische servers is uitgevoerd. Onze servers worden veelal gebruikt om de VS aan te vallen.

Het Finse cybersecuritybedrijf F-Secure voerde een analyse uit naar verschillende cyberaanvallen in de eerste zes maanden van dit jaar. De onderneming verzamelde die gegevens met behulp van "honeypots", computersystemen die bewust erg kwetsbaar zijn voor cyberaanvallen, waardoor het mogelijk wordt informatie over de hackers te vergaren.

Dat onderzoek toont nu aan dat een groot deel van de aanvallen - liefst 44 procent - werd uitgevoerd vanuit Rusland. Daarna volgen de VS (15 procent) en Nederland (7 procent). België staat met een aandeel van zes procent op een gedeelde vierde plaats, samen met Duitsland. Blijkt ook dat Belgische servers in de eerste plaats gebruikt worden voor aanvallen op de VS.

Dat wil evenwel niet zeggen dat de aanvallen ook effectief in ons land gepleegd worden. Doorgaans maken hackers immers gebruik van zogenaamde proxies, waarbij een andere server als "tussenstop" wordt gebruikt om de identiteit van de aanvaller te camoufleren.

Gewoon pech

Ook de analyse van F-Secure zorgt voor enige nuance. "Specifiek voor België merken we dat een een groot deel van de aanvallen terug te brengen is op servers, die gedurende enkele weken in maart werden gebruikt", zegt Leszek Tasiemski van F-Secure. "Iemand heeft die Belgische servers toen aangetast. Of dat door Belgen gebeurde, is niet duidelijk, maar dat lijkt me erg onwaarschijnlijk."

Dat hackers voor België als tussenstop kiezen, wil bovendien niet zeggen dat de servers in ons land kwetsbaarder zouden zijn, stelt Tasiemski nog. "Dat kan iedereen gebeuren. Het is gewoon pech."

In het onderzoek werd ook nagegaan welke landen het vaakst worden aangevallen. Die ranglijst wordt aangevoerd door de VS, voor Nederland en Duitsland. België wordt relatief weinig aangevallen en bekleedt in die ranking dus geen toppositie.
3 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Jean Paul Peelis

    We zitten weer op de eerste rij. Molenbeek de kweekvijver voor terroristen. Belgie protagonist in het eierschandaal. Land met de hoogste belastingdruk. 11 milj. Inwoners maar 5 regeringen. Olympisch goud in het graaien.... Nu ook betrokken bij cyberaanvallen net als bv Rusland. Hoe een klein land toch groot kan zijn.

  • Vicky Van Uffelen

    Maar volgens een eerder artikel in deze krant is een degelijk antivirus programma totaal overbodig! Ik werk bij een AV company en de doorsnee mens heeft geen besef wat er zich op the da

  • Pietje Pluk

    Jaja Belgische servers.. kuch kuch

Meld een bug