Belgische politici unaniem achter militaire interventie

BELGA
De gezamenlijke Kamercommissie Buitenlandse Zaken en Defensie heeft unaniem haar fiat gegeven aan een Belgische deelname aan de internationale militaire interventie in Libië. Meerderheid en oppositie schaarden zich daartoe achter een gemeenschappelijke resolutie. Die grote steun komt van pas, zeker nu ons land het moet stellen met een regering van lopende zaken.

In de tekst verwelkomen de partijen de resolutie van de VN-veiligheidsraad die vorige nacht groen licht kreeg. De weg ligt zo vrij voor een militaire interventie om de Libische burgerbevolking te beschermen.

Toch willen de parlementsleden een duidelijke vinger in de pap, niet in het minst gezien de situatie van lopende zaken. Zo vraagt de resolutie concreet dat het parlement blijvend betrokken blijft. Er moet ook nieuw overleg komen wanneer nieuwe omstandigheden de aard van het Belgische engagement zouden wijzigen.

"Onzin van cordon sanitaire"
Bij de stemming van de resolutie bleek dat Vlaams Belang een exacte kopie van de tekst had ingediend, hoewel de partij wel degelijk meestemde met de rest. Vlaams Belang wilde daarmee slechts de onzin van het cordon sanitaire aantonen, verduidelijkte kamerlid Gerolf Annemans na afloop.

In Griekenland staan momenteel zes F-16's die kunnen worden ingezet voor een NAVO-operatie in Libië. De Belgische gevechtsvliegtuigen zijn in Griekenland gestationeerd omdat ze er deelnemen aan oefeningen. Volgens minister van Defensie De Crem is de kans dat de NAVO geen beroep doet op de Belgische F-16's "onbestaande".
 
Mijnenjager
België beschikt in de regio overigens ook over de mijnenjager M923 Narcis, die volgens de defensieminister ook kan worden ingezet. Het schip heeft een 30-tal militairen boord. Per F-16 zijn een 25-tal militairen nodig. De Crem benadrukte ook nog dat er geen sprake is van een simpele bewaking van het Libische luchtruim, maar van een operatie waarbij het Libische grondgebied en de Libische bevolking worden beschermd.

Drie voorwaarden
België stelde drie voorwaarden om deel te nemen aan een militaire interventie in Libië: een reële nood aan een interventie, een mandaat van de VN en steun van de Arabische landen. Vermits daaraan vervuld is, was het enkel nog wachten op het fiat van het parlement.

Tweede fase

Een Belgische deelname zal er wel pas in een tweede fase komen. "Wij moeten andere acties voorzien dan degene van landen die nu al kunnen tussenkomen, zoals Frankrijk, Groot-Brittannië of de VS", stelde Vanackere vanmorgen. Spanje stelt naast militaire middelen ter zee en in de lucht twee militaire basissen ter beschikking van de NAVO.

Dagelijks ontvluchten tussen de 1.500 en 2.500 mensen Libië, maakte de VN vandaag bekend. Er zijn al zowat 300.000 mensen uit het Noord-Afrikaanse land gevlucht. (belga/svm)