Belgische luchthavens blijven voorlopig open ondanks aswolk

UNKNOWN
Vandaag en morgen blijven de Belgische luchthavens alvast open, zo heeft het kabinet Schouppe beslist. Dat was bijeengekomen toen bleek dat de voortdurende uitbarsting van de IJslandse vulkaan Eyjafjallajökull een nieuwe aswolk onze richting uitstuurde. De voorspellingen op middellange termijn lijken voor het Belgische luchtruim gunstig: de aswolk zou eerder in oostelijke dan in zuidelijke richting evolueren, aldus Jan Pauwels, de woordvoerder van Schouppe.

De recentste weersvoorspellingen geven aan dat het westen van België maandag in een "low contaminated area" terechtkomt. In dat geval wordt overgeschakeld op een rapporteringssysteem door de piloten, maar blijft het luchtruim open.

Een gelijkaardige situatie wordt volgens Schouppe maandagochtend verwacht voor Noord-Frankrijk en het westen van Nederland.  Grote hoeveelheden as worden tot 26.000 voet, en soms zelfs tot 29.000 voet, de lucht in gestuwd.

Britse luchthavens
Onze buurlanden hebben minder geluk. De wolk dreigt richting Zuid-England te drijven en Londen lam te leggen. Meerdere luchthavens in het noorden en centrum van England, waaronder die van Manchester, Liverpool en Birmingham, en kleinere luchthavens van Schotland, werden gesloten.

Maar de grote luchthavens van Londen zouden minstens tot morgen open moeten blijven, zei de Britse burgerluchtvaart. "De aswolk blijft van vorm te veranderen en drijft meer naar het zuiden, waar het noorden van Oxford zal bereikt worden", aldus de Nats.

De luchthaven van Dublin moest vanaf 18 uur plaatselijke tijd (20 uur in België) sluiten. Alle luchthavens van Noord-Ierland en enkele in het westen van Ierland zijn eveneens toe.

Vertragingen Charleroi
De hinder voor de luchthaven van Charleroi als gevolg van de sluiting van de Ierse luchthavens is momenteel dan ook zeer beperkt, zegt David Gering van Brussels South Charleroi Airport (BSCA). In de voormiddag was er slechts een vlucht gepland tussen Charleroi en Ierland, en die vlucht is normaal verlopen.
 
Vertragingen van enkele minuten zijn niet uitgesloten. De situatie kan morgenochtend nog evolueren, luidt het. Op de website van de luchthaven staat te lezen dat een vlucht van en een vlucht naar Glasgow Prestwick deze namiddag geannuleerd is.

Drie vluchten geschrapt in Zaventem
In de luchthaven van Zaventem zijn drie vluchten afgeschaft: twee uit Manchester en één uit East Midlands. De vluchten van en naar Dublin ondervinden geen problemen, zegt Paul De Backer, woordvoerder van Brussels Airport.

Buiten de drie afgelaste vluchten vanuit Manchester en East Midlands zijn er geen andere afgelastingen. Ook voor Dublin zijn er volgens Brussels Airport voorlopig geen problemen. En ook de vluchten van en naar Londen ondervinden voorlopig geen hinder.
 
Kleine wolk richting Nederland
Volgens het KNMI lijkt er maar een kleine aswolk richting Nederland te waaien. De luchtverkeersleiders denken dat de as waarschijnlijk geen kwaad kan. "Het is een klein puntje en het komt waarschijnlijk in een deel van het luchtruim terecht waar geen vliegverkeer is", zegt de woordvoerster.

KLM schrapt vluchten
De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM schrapt vanaf 16 uur nog meer vluchten van en naar het Verenigd Koninkrijk. Eerder vandaag werden de vluchten van en naar Liverpool, Manchester, Humberside en Leeds Bradford al geannuleerd. Straks komt daar de bestemming Birmingham bij. Vanaf 20 uur worden de vluchten van en naar Glasgow, Edinburgh, Teesside, New Castle en Norwich stil gelegd.
 
Passagiers worden omgeboekt naar Engelse luchthavens die wel bereikbaar zijn per vliegtuig. Vandaaruit kunnen ze dan verder reizen met trein of bus.

In het noorden van Engeland en in Schotland zijn verschillende luchthavens gesloten. De Londense luchthavens zouden minstens tot 18 uur GMT openblijven, melden de Britse luchtvaartautoriteiten.(belga/vsv/gb)