Belgische leraren bij de jongste van Europa

THINKSTOCK
Amper 26,8 procent van het Belgische lerarenkorps zijn vijftigplussers. Dat blijkt uit cijfers van Eurostat, waarover het Nieuwsblad vandaag bericht. België zit daarmee ver onder het Europese gemiddelde van 35,9 procent. De volgende jaren zou dat echter sterk kunnen veranderen, omdat leraars tot zes jaar langer aan de slag moeten blijven.

Amper een kwart van de Belgische leraren zijn vijftigplussers. Enkel het Verenigd Koninkrijk, Ierland, Polen en kleinere landen als Luxemburg, Malta en Cyprus tellen nog minder vijftigplussers in het onderwijs. De "oudste" lerarenkorpsen zijn te vinden in Italië (61,9 procent vijftigplussers), Bulgarije (47,7 procent) en Estland (43,1 procent).

Wat het aantal leraren ouder dan zestig jaar betreft, bengelt België zelfs helemaal onderaan.

Maar de volgende jaren zal daar hoogstwaarschijnlijk verandering in komen, onder meer door het afschaffen van het TBS-systeem, het zogenaamde "brugpensioen" voor onderwijzers.Crevits: niet raken aan pensioenbedrag

Minister Crevits wil dit najaar de onderhandelingen over een loopbaanpact opstarten om het beroep aantrekkelijk te houden. Maar in de krant De Zondag geeft ze toe bezorgd te zijn over het pensioendossier, een federale bevoegdheid. "Deze zomer communiceerde de Pensioenminister dat het diplomavoordeel niet alleen wordt afgeschaft voor de berekening van de pensioendatum, maar ook voor het -bedrag. Dat zou betekenen dat leerkrachten minder pensioen krijgen, dat was ook voor mij even schrikken... ik wist van niets".

Crevits wijst erop dat dit niet in het regeerakkoord staat. "Hier zal nog een hartig woordje over gepraat worden. Ik vind het cruciaal dat afspraken nageleefd worden. En de afspraak is dat het afschaffen van het pensioenvoordeel niet geldt voor het pensioenbedrag. Ik ga ervan uit dat de federale regering zich hieraan houdt", luidt het in De Zondag.