Belgische IS-vrouw duikt op in Turkije

Illustratiebeeld.
REUTERS Illustratiebeeld.
De Vilvoordse Noura Firoud (24) is in Turkije opgedoken met drie kinderen. Dat bevestigen meerdere bronnen aan De Morgen. Ze trok als 17-jarige naar Syrië, trouwde er met een Belgische jihadist en sloot zich aan bij IS. Het is nu wachten op haar overbrenging.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen aan.

Noura Firoud was 17 toen ze in 2013 naar Syrië vertrok. Ze vormde een koppel met een andere Vilvoordenaar, Houssien Elouassaki, een boegbeeld van Sharia4Belgium. Van hem bestaan beelden met zware wapens in Syrië. Toen hij sneuvelde, hertrouwde Firoud met Ammi Houdaifa, ook uit Vilvoorde. Firoud kreeg in Syrië drie kinderen, die nu ongeveer zes jaar, vijf jaar en drie jaar zijn. Met hen zou ze zich in augustus hebben aangemeld bij de Turkse autoriteiten.

In het verleden verscheen in de pers dat Firoud in een gevangenenkamp in Syrië verbleef. Het is niet duidelijk om welk kamp het zou gaan.

Archiefbeeld. Houssien Elouassaki
Archiefbeeld. Houssien Elouassaki

Turkije

Overigens heeft Turkije ons land nog niet officieel op de hoogte gebracht. Het is dan ook onduidelijk of de vrouw op dit moment nog in detentie zit en of haar kinderen bij haar zijn. In principe blijven in Turkije enkel kinderen onder de drie jaar bij hun moeder in gevangenschap.

Als Noura nog vastzit, is het mogelijk dat Turkije de moeder met haar kinderen op een vliegtuig naar België zet vanwege illegaal verblijf, zoals vorig jaar gebeurde met de zussen Fatima en Rachma Benmezian. Een andere optie is dat België in overleg met Turkije Firoud en haar kinderen repatrieert, zoals in juni gebeurde met Tatiana Wielandt, Bouchra Abouallal, Nadia Baghouri en hun zes kinderen.

Archiefbeeld. Fatima Benmezian, gesluierd, werd vorig jaar door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig gezet naar België vanwege illegaal verblijf.
RV Archiefbeeld. Fatima Benmezian, gesluierd, werd vorig jaar door de Turkse autoriteiten op het vliegtuig gezet naar België vanwege illegaal verblijf.

Lees ook:

“Terugkeer van vrouwelijke IS’ers groter probleem dan die van mannen” (+)

Haar eerste zoontje noemde ze “strijder” en op geboortekaartje prijkte een mitrailleur: portret van één van de IS-weduwen die België moet laten terugkeren (+)

De Hazimi-beweging wint aan populariteit: “Nog extremer dan IS” en er zijn ook Belgen lid (+)

“Twintigtal extreemrechtse Belgen gingen naar militaire trainingskampen” (+)

Het levensverhaal van de Nederlandse jihadbruid Laura H. leest als een thriller: “Het kalifaat is de hel op aarde, de slechtste plek waar je kunt zijn”
34 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Vriends

  Laten zitten hebben wij niets meer mee te maken .

 • Eddy Wauters

  Wachten op wat ??!!

 • Ronald De Meulder

  Waarom moet die terugkomen , die kent hier niks meer en heeft voor mijn part geen burgerrechten als IS er. Potentieel gevaar voor het land en zijn bevolking.

 • Benny Van den broeck

  Turkije zal ongetwijfeld inpakken en direct opsturen.

 • Mazlum Tosun

  Ze laten berechten in Irak, waar ze medeverantwoordelijk is geweest voor de dood, marteling en misbruik van duizenden Yezidi vrouwen en kinderen.