Belgische F-16's tot jaareinde in Syrië: "Strijd tegen IS komt in beslissende fase"

EPA
De missie van de vier Belgische F-16's in Syrië wordt verlengd tot het einde van het jaar. Dat heeft de ministerraad vandaag goedgekeurd. Ons land neemt het Nederlandse deel van de opdracht over. "We doen dit niet om de Amerikanen te paaien", zei minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) vanmorgen in De ochtend op Radio 1. "Dit gaat om de strijd tegen IS, die het volgende half jaar in een beslissende fase komt."

"We hebben een akkoord bereikt over de verlenging van de missie van vier (van de zes, red.) F-16's om het terrorisme in Syrië te bestrijden", maakte eerste minister Charles Michel (MR) gisteren bekend. Dat akkoord kwam er na overleg met minister van Defensie Steven Vandeput, die al langer voorstander is van een verlenging van de missie in Syrië, en met het kernkabinet.

België zet sinds oktober 2014 zes F-16-gevechtsvliegtuigen in in de strijd tegen IS. De operaties, eerst in Irak en later in Syrië, worden uitgevoerd vanop de Jordaanse basis van Al Azraq.

België had destijds met Nederland een beurtrol afgesproken om telkens een half jaar F-16's uit te sturen. Dat moest de kosten per begrotingsjaar helpen drukken. Nederland heeft intussen echter laten verstaan dat het op 1 juli niet opnieuw kan overnemen. Daarop heeft België aangeboden de inzet van haar F-16's te verlengen.

17 miljoen euro

"Anders zouden er tekortkomingen dreigen op het terrein", zo zei minister Vandeput vanmorgen op Radio 1. "De strijd tegen IS komt het volgende half jaar in een beslissende fase. Ik wil alles op alles zetten om IS te kunnen verslaan op de plaats waar ze hun roots hebben en waar ze zich kunnen voorbereiden om ook hier een dreiging te vormen."

Concreet zal België van 1 juli tot 31 december vier F-16's inzetten, ondersteund door 110 militairen (waarvan een twintigtal tijdelijk). Een Red Card Holder Team bestaande uit 4 personen zal opereren vanuit Qatar.

"De opdrachten die onze vliegtuigen kunnen uitvoeren voor de internationale coalitie blijven onveranderd. Enkel het aantal vlieguren daalt van 400 naar 250 per maand", meldde Vandeput gisteren al. De kostprijs van de verlenging van deze operatie bedraagt 17 miljoen euro.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • jaak baens

  Nederland wil zeker niet meer geld geven daar dient het geld voor eigen land laat de belgen maar betalen die laten zich toch uitpersen zonder te reageren

 • mobius vandenhole

  Mijn steun hebben ze,tegen dat uitschot van IS.

 • Ingrid Vantroostenberghe

  Waarom dat altijd aan de grote klok hangen. Willen ze hier nog meer aanslagen en represailles dan ?

 • Louis De Bruin

  Ze nemen de plaats in van de Hollanders hier is toch geld genoeg !!!!