Belgisch-Duits voorstel over hulp aan Syrië goedgekeurd in Veiligheidsraad

Een Syrische vluchtelinge in een tentenkamp in de provincie Idlib, gelegen in het noordwesten van het land. (11/07/2020)
AFP Een Syrische vluchtelinge in een tentenkamp in de provincie Idlib, gelegen in het noordwesten van het land. (11/07/2020)
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft zaterdag het Belgisch-Duits voorstel goedgekeurd dat de voortzetting van humanitaire hulp aan Syrië verzekert. Onder druk van Rusland zal die hulp wel via één in plaats van twee grensovergangen verlopen. 

Federaal minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) verwelkomt het compromis, maar vindt dat de mogelijkheden voor hulp via een tweede grensovergang moeten worden verbeterd.

Miljoenen mensen in het noorden van Syrië hangen voor hun overleven af van humanitaire hulp die vanuit Turkije geleverd wordt. De resolutie van de VN-Veiligheidsraad die die hulp mogelijk maakt, liep echter vrijdagavond af. Een Belgisch-Duits voorstel om deze grensoverschrijdende hulp te verlengen werd dinsdag nog weggestemd.

De resolutie die zaterdag werd goedgekeurd voorziet in een verlenging van de hulp met twaalf maanden, maar enkel via de grensovergang Bab al-Hawa, richting Idlib. Het voorstel werd aangenomen met twaalf stemmen voor, van de vijftien. Rusland, China en de Dominicaanse Republiek onthielden zich. 

In een eerder Belgisch-Duits compromisvoorstel werd opgeroepen tot het openhouden van twee grensposten naar Syrië voor zes maanden. Rusland, een van de belangrijkste bondgenoten van Syrië, en China verzetten zich echter tegen twee grensovergangen.

Reactie minister Goffin

Minister Goffin heeft het over een “moeilijk overleg” met de leden van de Veiligheidsraad. Hij vindt dat de mogelijkheden om via de andere grenspost, Bab al-Salama, humanitaire hulp te verlenen, moeten worden verbeterd. 

Volgens Goffin houdt het compromis de essentiële humanitaire hulp voor meer dan 3 miljoen Syriërs gedurende twaalf maanden in stand. Hij roept alle actoren op om hun verantwoordelijkheid te nemen, en verzekert dat België zich zal blijven inzetten voor het overleven van het Syrische volk.

Sinds de start van de oorlog in Syrië in 2011 zijn naar schatting minstens 500.000 mensen gedood.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Lees ook:

Zware klap voor moeder van Kortrijkse Syriëstrijdster die getuigt op Frans proces: “Uw dochter is gesneuveld. Wist u dat niet?” (+)

“Terugkeer van vrouwelijke IS’ers groter probleem dan die van mannen” (+)

Eén procent van wereldbevolking is op de vlucht
13 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Maria Wijnants

  Zouden we niet eerst voor de eigen bevolking zorgen?

 • robertrand walraedt

  Duits belgisch voorstel? Tzal wel zijn.

 • René Mattyns

  Het stopt niet.Het lijkt wel of we een miljarden begrotingsoverschot hebben

 • ruud van rooy

  En wat doen wij hier voor de duizende die staan aan te schuiven bij de voedselbank

 • Patrick Decock

  Moet België daar doen? Binnenkort is het zelf een noodlijdend land. Het kan nu zelf al niet zijn eigen bevolking beschermen. Speelt ons ego hier weer niet mee??