België met vijf turnsters naar Olympische Spelen

Axelle Klinckaert.
Getty Images Axelle Klinckaert.
Yves Kieffer, coach van de Belgische turnploeg, heeft in de Topsporthal in Gent de vijf turnsters bekendgemaakt die België zullen vertegenwoordigen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro.

De Fransman heeft de ploeg naar de Olympische Spelen geloodst met dank aan een derde plaats op het Test Event in Rio, waar de resterende vier plaatsen voor vrouwenploegen werden verdeeld. Voor zijn selectie had hij de keuze tussen negen turnsters die hij zelf traint in Gent, samen met zijn echtgenote Marjorie Heuls en Matthieu Zimmermann.

Axelle Klinckaert (GymMAX/16j) is "erg explosief, met veel talent, een harde werkster met groot potentieel" volgens Kiefer.

Gaëlle Mys (OTV Nazareth/24j) omschrijft hij als "ervaren en evenwichtig. Ze zal deelnemen aan haar derde opeenvolgende Spelen, wat uitzonderlijk is. Ze is nu nog beter dan in Londen".

Laura Waem (Sportiva Sint-Gillis-Waas/19j) wordt omschreven als "erg serieus, soms iets te veel zelfs. Uitstekend op de brug met ongelijke leggers, en ze nam ook deel aan alle toernooien op weg naar Rio".

Nina Derwael (TK PHH-Sta Paraat Hasselt/16j) "vertegenwoordigt een nieuwe generatie, leergeirig, erg aangenaam om bezig te zien. Ook sterk op de brug, alles is mogelijk voor haar."

Senna Deriks (Gymgroep AS/15j) koos België boven Nederland en is "erg goed op de brug".

Rune Hermans (Gym Haacht/16j), Cindy Vandenhole (Vaste Vuist Lauwe/17j) en Julie Meyers (TK PHH-Sta Paraat Hasselt/15j) zijn geselecteerd als reserves. Een van hen gaat alvast mee naar Rio. Julie Croket, licht geblesseerd aan de voet, is dus niet geselecteerd.

In Rio zullen vier van de vijf meisjes deelnemen op elk van de vier toestellen (brug met ongelijke leggers, vloer, sprong en evenwichtsbalk). De drie beste cijfers worden in overweging genomen voor het algemeen klassement. In de finale, waar acht van de twaalf landen aan deelnemen, zullen drie turnsters op alle toestellen aantreden. Alle punten tellen mee in de finale. De kwalificaties vinden plaats op 7 augustus, de finale voor ploegen op 9 augustus. De individuele finale vindt dan weer plaats op 11 augustus, waarna de finales volgen op elk toestel apart: 14 augustus voor de sprong en de brug met ongelijke leggers, 15 augustus voor de evenwichtsbalk en 16 augustus voor de vloer.

Kieffer kondigde verder aan dat hij aan het onderhandelen is over een nieuw contract bij de Vlaamse turnfederatie Gymfed. De Franse coach was erg gewild door onder andere Frankrijk en Brazilië.

Gaëlle Mys
photo_news Gaëlle Mys
Laura Waem
photo_news Laura Waem
Nina Derwael
photo_news Nina Derwael
De selectie met coach Kieffer
photo_news De selectie met coach Kieffer