België kan medische opvang niet aan bij groot drama

De overheid heeft nog werk te doen om toereikende medische opvang te kunnen verzekeren als ons land plots met een aanslag met veel gewonden zou worden geconfronteerd. Dat zeggen urgentiespecialisten vandaag in de Gazet van Antwerpen.

Zo zijn de zogenaamde rampenkoffers, waarvan er negentig over 52 locaties verspreid zijn, in de voorbije jaren niet tijdig bijgevuld. Die koffers bevatten potentieel levensreddende medicatie en medisch materieel. "Een deel daarvan is vervallen", mogelijk zijn ze maar dertig tot veertig procent toereikend, zeggen de Antwerpse specialisten, die liever anoniem blijven, in de krant.

Financiële problemen
Het Rode Kruis bevestigt dat er al jaren een probleem is met de rampenkoffers en dat ze "niet volledig" zijn. Bij de FOD Volksgezondheid luidt het dat er alleen maar begin dit jaar budgettair even een probleem was en dat over enkele weken alles opgelost is.

"België is voldoende voorbereid voor mocht zich in ons land een grote ramp, zoals een aanslag, voordoen", zegt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid. "In het verleden, zoals bij de treinramp in Wetteren, heeft de hulpverlening ook al heel efficiënt gewerkt."

Rampenplannen
De spoedartsen stellen ook dat onze rampenplannen in het algemeen niet voorbereid zijn op een situatie met veel slachtoffers met oorlogsverwondingen. "In Parijs was dat wel het geval, onder meer door de ervaring met Charlie Hebdo." Volgens de artsen hebben nu een aantal mensen uit het veld een brief met aanbevelingen verstuurd naar Volksgezondheid.