België amper getroffen door besparingen Pentagon

THINKSTOCK
België is slechts in zeer beperkte mate getroffen door de sluiting van een aantal militaire installaties door het Pentagon, zo blijkt uit een document van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Voor ons land zal enkel "een klein steunelement voor communicatie" van het Amerikaanse leger in de kazerne Daumerie in Chièvres (tussen Bergen en Aat) verhuizen naar een "nabijgelegen locatie". De verhuis is gepland voor volgend jaar. Deze maatregel maakt deel uit van een algemene consolidatie van de Amerikaanse installaties in Europa. Hoeveel effectieven er betrokken zijn, werd niet meegedeeld.

Ook in andere landen worden er installaties of gebouwen niet langer in gebruik genomen, onder meer in Duitsland en Italië. Dit zou het Pentagon tot 60 miljoen dollar per jaar aan besparingen opleveren. Het leger benadrukt wel dat het aantal Amerikaanse troepen in de NAVO-landen (67.000 soldaten op dit moment) niet wordt afgebouwd. De VS willen hiermee hun engagement tonen in deze periode van oplopende spanningen met Rusland.