Belgen geweigerd op vlucht uit Sharm-el-Sheikh

Een aantal Belgen is niet mogen terugkeren met een vlucht van Jetairfly vanuit Sharm-el-Sheikh. "Niet alleen de bagage van de passagiers is gecontroleerd, maar er is ook een achtergrondcheck gedaan. Op basis daarvan zijn ze geweigerd", zegt VTM NIEUWS-reporter Katleen Peeraer. "Waarom ze precies geweigerd zijn, wil de luchtvaartmaatschappij niet zeggen, omdat het deel uitmaakt van de veiligheidsprocedures."

In de luchthaven van Sharm el-Sheikh was het vanmiddag felle chaos. Dat zegt VTM NIEUWS-journalist Thomas Van Hemeldonck in Sharm el-Sheikh. "Het leek er echt op dat de Egyptische luchthavenautoriteiten niet communiceerden met de touroperators in het gebied. Die touroperators lieten maar bussen met toeristen aanvoeren terwijl het voor hen al lang duidelijk was dat hun vlucht niet zou doorgaan."

"Wat opvalt is dat de veiligheidsmaatregelen erg verscherpt zijn. Aan de buitenkant van het luchthaventerrein stonden zwaarbewapende militairen en politie. Ze gingen met spiegels onder elke autobus en de meeste koffers moesten open. Alle bagage werd ook gecheckt. Heel veel mensen hebben daardoor lang moeten wachten."

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft zijn reisadvies voor Egypte aangepast. Vliegreizen naar het Egyptische Sharm el-Sheikh worden tot nader order afgeraden.