Belg Alex keek terrorist in de ogen: "Ik zag dat hij iedereen wilde doden"

VTM Nieuws
Hij werkt in een restaurant in de Londense Borough Market en was getuige van de aanslag. Onze Franstalige landgenoot Alex doet tegenover RTL zijn relaas:  "Vijf seconden nadat we in paniek de deur hadden gesloten, is één van de terroristen langsgekomen, een bebloed mes in de hand. 'Dit is voor Allah', riep hij. In zijn ogen konden we zien dat hij iedereen wilde doden".

"Ik werk in het hart van Borough Market in een restaurant. Zoals elke zaterdagavond, was ik aan de slag. Om acht minuten over tien was ik in het restaurant toen het gebeurde", zo steekt de man van wal.

Het is druk in de populaire uitgaansbuurt. "Er was enorm veel volk. Ons restaurant sluit rond die tijd, maar de pub ernaast zat nog vol en er was ook nog veel volk in het restaurant aan de overkant, Black & Blue. Bij ons zaten maar twee klanten meer, die zijn de hele avond bij ons gebleven".

Plots wordt de avond een nachtmerrie. "Het is heel snel gegaan. Ik had net het restaurant gesloten, ik ging de kassa maken toen we geroep hoorden en mensen zagen weglopen. Samen met mijn collega's ben ik gaan kijken wat er gebeurde. We dachten aan een uit de hand gelopen ruzie. Maar op enkele seconden tijd steeg de spanning enorm. We hebben nog net de tijd gehad om de deur weer op slot te doen. Vijf seconden later, is de terrorist langsgekomen met een bebloed mes. Hij klopte op de deur van het restaurant, roepend 'dit is voor Allah'. We zagen in zijn ogen dat hij iedereen wilde vermoorden" getuigt Alex, nog in shock en met tranen in de ogen.

Het is heel snel gegaan. Ik had net het restaurant gesloten, ik ging de kassa maken toen we geroep hoorden en mensen zagen weglopen. Samen met mijn collega's ben ik gaan kijken wat er gebeurde. We dachten aan een uit de hand gelopen ruzie

Ooggetuige Alex

Opgesloten in opslagruimte

Als hij ziet dat hij het restaurant niet kan binnendringen, keert de terrorist zich om. "Hij liep naar restaurant Black & Blue aan de overkant, daar waren ze nog open en waren er nog klanten. Hij is daar binnengegaan en daar ontstond paniek. De mensen renden naar buiten en vertrappelden elkaar. Op dat moment zijn wij naar beneden gegaan met onze twee klanten. Samen met mijn collega hebben we ons opgesloten in de opslagruimte. We hebben alle lichten gedoofd en de politie gebeld. Daar hebben we gewacht. Ik weet niet hoelang, de tijd leek heel traag te gaan".

Na een halfuur of veertig minuten, verlieten Alex en de drie anderen hun schuilplaats. "Er stonden twee agenten voor ons restaurant. Ze zagen er heel gespannen uit en bevalen ons beneden te blijven, omdat ze de situatie nog niet onder controle hadden. Dus keerden we terug en bleven we opgesloten zitten, in het donker. Enkele minuten later kwam de politie op de deur kloppen en hebben ze ons geëvacueerd, met onze handen op ons hoofd. We hebben een kwartier rondgelopen om de hele buurt te evacueren".

Alex is duidelijk nog in shock. "Ik leef nog, maar ik denk aan al die mensen die ik heb gezien. De gewonden, de doden, mensen die bloedden. We denken altijd maar dat zoiets ons niet kan overkomen. Elke dag werk ik daar, ik hou van die buurt. Borough Market is heel bekend en geliefd. Maar op een halve seconde werd het absolute gruwel. Er bestaan geen woorden om te omschrijven wat er gebeurd is".

Alex blijft achter met de onzekerheid omtrent zijn collega's in de Black & Blue. "Ik hoop met heel mijn hart dat ze het goed stellen, maar ik weet niets zeker".

Enkele minuten later kwam de politie op de deur kloppen en hebben ze ons geëvacueerd, met onze handen op ons hoofd. We hebben een kwartier rondgelopen om de hele buurt te evacueren

Ooggetuige Alex