Begreep Irakese verkrachter wel dat jongetje (10) 'nee' zei? Proces moet worden overgedaan

De feiten gebeurden in het zwembad Theresienbad in Wenen.
Wikimedia Commons/Thomas Ledl De feiten gebeurden in het zwembad Theresienbad in Wenen.
In Oostenrijk heeft een beroepshof de uitspraak van een lagere rechtbank herroepen. Het gaat om een onverkwikkelijke verkrachtingszaak waarbij een Irakese asielzoeker zich in een Weens zwembad had vergrepen aan een tienjarig jongetje. De advocaat van de dader pleitte dat zijn cliënt wellicht niet had begrepen dat het jongetje 'nee' had gezegd toen de Irakees zijn seksuele lusten op hem botvierde.

"Ik had al vier maanden geen seks gehad", bracht verkrachter Amir A. (20) in als verontschuldiging, vorig jaar in december. De Irakese immigrant was drie maanden voordien via de Balkan in Oostenrijk aangekomen. Hij werkte in Irak als taxichauffeur en leefde in Wenen van een uitkering.

De feiten vonden plaats in het wc-hokje van het Theresienbad, waar de Irakees de jongen bij de hand naartoe had geleid. De man deed de deur op slot en vergreep zich aan het kind. Het jongetje schreeuwde het uit van de pijn, maar werd niet gehoord. Wenend stapte hij daarna op de badmeester af. Intussen was de verkrachter zich alweer aan het amuseren op de driemeterplank.

"Vrouw altijd ziek na bevalling"
De badmeester verwittigde de politie en de verdachte werd ter plaatse aangehouden. Hij bekende de verkrachting tijdens het verhoor. Maar naar eigen zeggen kon hij zijn "uitgesproken overmatige seksuele energie" in Oostenrijk niet langer bedwingen. In Irak had hij nog seks gehad met een vrouw, beweerde hij, maar niet met zijn echtgenote, die sinds de geboorte van hun dochter "altijd ziek" was.

De Irakees verscheen inmiddels voor de rechtbank en werd veroordeeld tot zes jaar cel voor verkrachting van een minderjarige. Het Oostenrijkse hooggerechtshof heeft die uitspraak in eerste aanleg nu evenwel vernietigd en heeft een nieuwe rechtszaak bevolen. Voorzitter Thomas Philipp erkent dat de uitspraak 'waterdicht' is wat betreft het ernstig seksueel misbruik van een minderjarige.

Niet begrepen
De beschuldiging van 'verkrachting' kan evenwel in twijfel worden getrokken, aldus de motivering van Thomas Philipp. "De rechtbank van eerste aanleg heeft er zich onvoldoende van vergewist of de beschuldige er zich wel degelijk van bewust was dat het slachtoffer al dan niet had ingestemd met de avances van de dader en of Amir A. wel het voornemen had om tegen de wil in van de minderjarige te handelen". Deze motivering is een gevolg van het pleidooi van de advocaat van Amir A. waarin die stelt dat zijn cliënt wellicht zijn slachtoffer niet begrepen had.
 
De verkrachtingszaak wordt bijgevolg terug verwezen naar de regionale rechtbank. Volgens het Oostenrijkse recht wordt de straf intussen opgeheven. Het nieuwe proces zal waarschijnlijk pas volgend jaar gevoerd worden. Amir A. wordt tot dan in hechtenis gehouden.

In Irak had hij nog seks gehad met een vrouw maar niet met zijn echtgenote. Die was sinds de geboorte van hun dochter "altijd ziek"

Advocaat van Amir A.