Begrafenis koningin Fabiola in teken van "eenvoud" en "soberheid"

In het koninklijk paleis in Brussel kan nu ook het grote publiek een laatste groet brengen aan het stoffelijk overschot van koningin Fabiola. Ook morgen kan dat nog, vrijdag wordt de overleden koningin begraven. De begrafenisplechtigheid voor koningin Fabiola zal trouwens in "eenvoud" en "soberheid" verlopen, zo is vandaag bekend gemaakt.

Meer gegevens werden evenwel niet bekendgemaakt. De persconferentie van de Belgische bisschoppenconferentie waarop de details van de eredienst moesten worden uiteengezet, werd op vraag van het paleis op het allerlaatste moment afgeblazen. "Alles moet geheim blijven", zo luidde de uitleg van Tommy Scholtes, de woordvoerder van de bisschoppenconferentie.

De leden van de koninklijke familie zullen vrijdag vanaf 9.30 van het Koninklijk Paleis naar de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal trekken. De plechtigheid zal daar om 10.00 uur van start gaan. Monseigneur Godfried Danneels zal samen met aartsbisschop André Léonard en de Belgische bisschoppen voorgaan in de mis. "Koningin Fabiola en monseigneur Danneels hebben altijd een nauwe band gehad, vooral sinds het overlijden van Koning Boudewijn. Het is dus logisch dat hij voorgaat in de ceremonie", verklaart Scholtes.

Grote buitenlandse aanwezigheid

Verschillende leden van buitenlandse koningshuizen hebben hun aanwezigheid op de begrafenisplechtigheid al bevestigd. De familie van de groothertog van Luxemburg zal het best vertegenwoordigd zijn. Naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa, zullen onder meer ook groothertog Jan - de schoonbroer van koningin Fabiola - prins Willem en nog andere leden van de familie aanwezig zijn.

Het koningshuis van Spanje, het land van herkomst van Fabiola, zal dan weer vertegenwoordigd worden door koning Juan Carlos en koningin Sofia. Verder zal prinses Beatrix in naam van Nederland aanwezig zijn. Ook de vorsten van Zweden en Noorwegen hebben hun komst bevestigd, net als koningin Margaretha II van Denemarken. Ook de Japanse keizerin Michiko, de Thaise prinses Sirindhom en de Marokkaanse prins Moulay Rachid zakken voor de gelegenheid af naar Brussel. Mogelijk zullen de komende uren nog meer mensen aan die lijst worden toegevoegd.

Om 12.00 uur is de plechtigheid in de kathedraal afgelopen en begeven ze zich naar de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Schaarbeek, de parochie van de overleden koningin. Daar zal nog een tweede religieuze ceremonie plaatsvinden.

Wie de plechtigheid in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal wil bijwonen, wordt verzocht om zich per e-mail aan te melden bij de Protocoldienst van de FOD Binnenlandse Zaken (protocol@ibz.fgov.be). Voor de ceremonie in Schaarbeek, die ook kan worden bijgewoond, is een voorafgaande aanmelding niet noodzakelijk.