Basketclubs Charleroi, Brussels, Limburg United en Bergen kunnen niet winnen in Europa

Jevohn Shepherd kon niet winnen met Charleroi.
BELGA Jevohn Shepherd kon niet winnen met Charleroi.
Charleroi heeft in en tegen het Italiaanse Sassari een 95-75 nederlaag (18-11, 17-21, 28-22 en 32-21) geleden op de derde speeldag in groep E van de Champions League basketbal. In de FIBA Europe Cup verloor Brussels tegen het Portugese Benfica en ging Limburg United onderuit tegen het Franse Gravelines.

Ondanks 23 punten en 10 rebounds van topschutter Bryan Davis boekt Charleroi zijn derde nederlaag in evenveel Europese wedstrijden. Op de openingsspeeldag ging Spirou onderuit tegen Besiktas (75-92). Ook het Griekse AEK Athene bleek vorig week in de Spiroudome een maatje te groot (58-80). Op de vierde speeldag ontvangt Charleroi op 9 november het Duitse Ludwigsburg.

Charleroi is met drie punten laatste in groep E. De vijf groepswinnaars stoten samen met de beste drie nummers twee rechtstreeks door naar de achtste finales van de play-offs. De overige twee nummers twee gaan naar de eerste ronde, net als de nummers drie en vier en de beste vier nummers vijf. De slechtste vijfde krijgt net als de zesde en de zevende een plaats in de achtste finales van de Europe Cup. De achtste is uitgeschakeld.

Brian Lynck kon niet winnen met Limburg United.
BELGA Brian Lynck kon niet winnen met Limburg United.

Ook Brussels, Limburg United en Bergen verliezen

Brussels heeft in Neder-Over-Heembeek op de derde speeldag in groep A van de FIBA Europe Cup met 74-79 (12-15, 21-17, 20-22 en 21-25) verloren van het Portugese Benfica.

Brussels delfde eerder ook het onderspit tegen van het Franse Elan Chalon (77-86) en het Hongaarse Alba Fehervar (86-79), die de leidersplaats in groep A delen met Benfica (5 punten). Brussels won geen enkele van zijn drie groepswedstrijden en is laatste met drie punten. Op de vierde speeldag zakken de Brusselaars op 8 november af naar Chalon.

In groep B moet ook Limburg United nog minstens een week wachten op zijn eerste Europese zege. In Hasselt gingen de troepen van coach Brian Lynch met 95-98 (27-31, 21-19, 29-31 en 18-17) onderuit tegen het Franse Gravelines, ondanks de 28 punten, 13 rebounds en 8 assists van Seth Tuttle. De Limburgers verloren ook van het Hongaarse Körmend (100-85) en het Nederlandse Groningen (90-97). Volgende week dinsdag komt Körmend op bezoek.

Bergen verloor zijn tweede wedstrijd in groep C met 77-75 (17-20, 29-21, 14-18 en 17-16) op het parket van het Duitse Bonn. De Henegouwers openden sterk, maar konden een goed openingskwart niet doortrekken tot aan de rust (46-41). Bergen was in het derde kwart foutloos vanaf de vrijworplijn en ging dankzij enkele driepunters met slechts één punt achterstand het slotkwart in. Daarin hielden beide teams gelijke tred, maar het was de thuisploeg die met de zege aan de haal ging. Op een handvol seconden van het laatste fluitsignaal liet Tre Demps, topschutter met 17 punten, met een gemiste jump shot de zege liggen voor Bergen. Bonn gaat aan de leiding in groep C. Volgende week dinsdag (8 november) neemt Bergen het in Henegouwen op tegen het Zweedse Södertälje Kings, dat in de heenwedstrijd met 80-68 te sterk bleek.

De top twee van elke groep en de beste vier nummers drie plaatsen zich voor de tweede ronde, waarin 24 teams onderverdeeld worden in zes groepen van vier.