Bart De Wever: "Ik ga ongelooflijk slecht slapen op die boot"

Bart De Wever, Maaike Cafmeyer en Kobe Ilsen schuiven aan aan de bar bij de start van de opnames. James Cooke vindt het allemaal prima.
VIER Bart De Wever, Maaike Cafmeyer en Kobe Ilsen schuiven aan aan de bar bij de start van de opnames. James Cooke vindt het allemaal prima.
Een nieuwe week: dat betekent nieuwe gezichten in 'Gert Late Night'. Kobe Ilsen, Maaike Cafmeyer en Bart De Wever scheepten gisteren in op het jacht van Gert Verhulst. De Antwerpse burgemeester geeft z'n nachtrust zelfs op. "Ik slaap slecht, zeker op verplaatsing."

Schoon volk deze week op de Evanna, de boot van Gert Verhulst. Al arriveerden ze gisterochtend allemaal eerder bescheiden aan de aanlegsteiger van het indrukwekkende jacht. VRT-gezicht Kobe Ilsen en actrice Maaike Cafmeyer kwamen, bagage in de hand, te voet aan. De Antwerpse burgemeester koos voor de fiets en liet z'n valies afleveren door zijn vaste chauffeur. "Ik woon op elf minuten fietsen hiervandaan. En ik ben in een paar minuten van hier op het stadhuis. Ideaal, dus. Op dat vlak geen enkel probleem", vertelt De Wever. "Maar mijn agenda bleek een ander paar mouwen. Uiteraard onderbreek ik mijn werkzaamheden niet voor een tv-programma, ook niet voor deze show. Maar we hebben wel een paar afspraken verschoven en er eentje moeten schrappen", zegt De Wever. "Ik heb afgesproken om vier nachten op de boot van Gert te slapen. Niet evident, want ik ben sowieso een erg slechte slaper. Op locatie is dat nóg erger. Dat zal dramatisch zijn. Ik moet deze week dus wat comfort inleveren."

Bart De Wever komt 's morgens met de fiets aan bij de 'Evanna' van Gert Verhulst.
VIER Bart De Wever komt 's morgens met de fiets aan bij de 'Evanna' van Gert Verhulst.

Communie

"Ik zal ook niet elke avond aanwezig zijn. Woensdagavond moet ik aanwezig zijn op een commissiezitting. Daar valt niet aan te tornen. Ik heb ook bij het eerste contact duidelijk gemaakt dat vier avonden na elkaar een onmogelijke uitdaging zou zijn. En dat is ook gebleken." "Het thuisfront was ook niet geweldig enthousiast over mijn vier dagen en nachten afwezigheid", geeft de burgemeester toe. "Ik moet binnenkort naar China en er staat ook nog een communiefeest van onze zoon op de agenda."

Niet geslaagd
"Maar 'Gert Late Night' zet onze stad Antwerpen in de schijnwerpers. Daar zet ik als burgemeester op in. Bovendien is Gert Verhulst me persoonlijk komen uitnodigen. Ik heb veel respect voor hoe hij samen met Hans Bourlon Studio 100 heeft uitgebouwd. Moeilijk om dan zomaar neen te zeggen. Blijven slapen nam ik er dan maar bij." "Ik heb vorige week een paar keer uitgesteld gekeken", zegt De Wever. "Wat ik ervan vond? Wel, er zaten originele items tussen die goed gelukt waren. Al vond ik niet alles even geslaagd. Wat wel opviel was de vriendschappelijke sfeer. Dat lijkt misschien niet meteen iets voor mij, maar ik laat het wel graag op me afkomen nu."

Bodyguards
"Of deze locatie nu extra beveiligd wordt omdat ik aanwezig ben? Helemaal niet", vertelt De Wever. "Ik hoor en lees daar de raarste verhalen over, maar het is niet waar. Hier lopen, naar ik weet, geen extra bodyguards rond. Ik heb ooit 9 maanden beveiliging gehad, omdat er toen een concrete dreiging was. Maar dat is stopgezet. Mijn eigen politiediensten hebben me al verteld dat ik niet te veel moet zeggen dat er geen extra bewaking is. Maar ik maak al mijn verplaatsingen per fiets. En dinsdagochtend (vandaag, red.) ga ik joggen met Kobe Ilsen. Ik wist dat hij me meteen zou uitdagen en had dus al mijn loopschoenen in mijn valies gestopt. En dat zal dus zonder extra security gebeuren. Gelukkig, want zo'n bodyguard is extra belastend."

VIER, elke weekdag om 22.20 uur.

Na de lunch worden de kranten gelezen, waarna De Wever enkele pittige vragen krijgt voorgeschoteld. Kobe Ilsen zegt dat hij met zijn oldtimer Porsche de stad niet meer in mag. De Wever: "Voor 300 euro kan je dat oplossen."
VIER Na de lunch worden de kranten gelezen, waarna De Wever enkele pittige vragen krijgt voorgeschoteld. Kobe Ilsen zegt dat hij met zijn oldtimer Porsche de stad niet meer in mag. De Wever: "Voor 300 euro kan je dat oplossen."
Bart De Wever helpt mee de garnalen te pellen die hij later die avond mee zal eten. Daarna knijpt hij er even tussenuit: werk.
VIER Bart De Wever helpt mee de garnalen te pellen die hij later die avond mee zal eten. Daarna knijpt hij er even tussenuit: werk.
Om 23 uur trekken James Cooke en zijn gasten nog even naar Wilrijk voor een potje snooker. Een buitenkansje voor De Wever, die een fervent snookerfan blijkt te zijn.
VIER Om 23 uur trekken James Cooke en zijn gasten nog even naar Wilrijk voor een potje snooker. Een buitenkansje voor De Wever, die een fervent snookerfan blijkt te zijn.