Barack Obama ziet vandaag 'goede vriend' Renzi in Milaan

Barack Obama en Matteo Renzi samen met hun vrouwen Michelle Obama en Agnes Landini in het Witte Huis in Washington. De twee staatsmannen zijn ook echte vrienden geworden.
REUTERS Barack Obama en Matteo Renzi samen met hun vrouwen Michelle Obama en Agnes Landini in het Witte Huis in Washington. De twee staatsmannen zijn ook echte vrienden geworden.
De voormalige Amerikaanse president Barack Obama ontmoet vandaag in Milaan de voormalige Italiaanse premier Matteo Renzi. Volgens zijn team werden de twee goede vrienden tijdens hun ambtsperiode.

Obama is in Italië omdat hij morgen de eregast is op 'Seed & Chips', een internationale bijeenkomst over voedselinnovatie. Hij zal er volgens zijn team spreken over voedselzekerheid en klimaatverandering, "thema's waar hij al jaren mee bezig is".

Goede vrienden
Maar eerst maakt Obama tijd vrij voor een privéontmoeting met Renzi, ex-premier en sinds enkele dagen opnieuw de partijleider van de regerende Democratische Partij (DP). "De twee leiders waren nauwe partners en werden goede vrienden toen ze aan de macht waren", aldus Obama's team.

Obama droeg op 20 januari de macht over aan zijn opvolger Donald Trump. Zijn gastoptreden morgen wordt niet zijn eerste sinds zijn aftreden. Een kleine twee weken geleden raakte bekend dat hij uitgenodigd werd om te spreken op een conferentie over gezondheidszorg, georganiseerd door beurshandelaar Cantor Fitzgerald. Er ontstond redelijk wat ophef over het bedrag dat hij daarvoor krijgt, liefst 400.000 dollar.

Nederlaag
Renzi bood zijn ontslag aan als premier na de nederlaag bij het grondwettelijk referendum op vier december vorig jaar. Eind april werd hij met een grote meerderheid opnieuw verkozen tot de leider van zijn partij DP.