Barack Obama wil minder snel nucleaire wapens inzetten

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de nieuwe nucleaire strategie van de Verenigde Staten uit de doeken gedaan. De VS zullen maar in "extreme omstandigheden" naar nucleaire wapens grijpen, "om hun vitale belangen en die van hun bondgenoten en partners te verdedigen", luidt het in het rapport.

Zo zal het land nooit het kernwapen gebruiken tegen een tegenstander die niet over dat wapen beschikt en de regels van het non-proliferatieverdrag (NPT) respecteert. In een interview met de New York Times zegt Obama wel dat staten zoals Iran en Noord-Korea de uitzonderingen zullen vormen op die nieuwe regel.

"De nieuwe nucleaire strategie stipuleert heel duidelijk dat een staat die niet over het kernwapen beschikt en die het NPT nakomt, de verzekering zal hebben dat wij het nucleaire wapen niet tegen hen zullen gebruiken", aldus de Amerikaanse president in de krant.

"Veiligheid Amerikaanse volk garanderen"

"Dat betekent niet dat die staten geen acties zullen ondernemen die de veiligheid van de VS zware schade toebrengen, wat ons zou verplichten om in te grijpen. En ik ben van plan alle noodzakelijke instrumenten achter de hand te houden om de veiligheid van het Amerikaanse volk te garanderen", luidt het.

Volgens de nieuwe doctrine is het "nucleaire terrorisme" overigens "het grootste en meest onmiddellijke gevaar", en zijn dat niet de staten met kernwapens. "Al-Qaida en zijn bondgenoten proberen nucleaire wapens in handen te krijgen", klinkt het. (belga/vsv/dea)