Barack Obama in de bres voor froufrou van Michelle

AP

Gisteren heeft Barack Obama tijdens een receptie zijn appreciatie uitgedrukt voor zijn supporters en hen aangeraden te genieten van de festiviteiten die gepaard gaan met zijn officiële beëdiging als president. Maar de belangrijkste boodschap hield hij voor zijn vrouw: "Michelle, ik hou van jou".

"En om ook het belangrijkste event van het weekend te becommentariëren", ging hij verder "Ik hou van haar froufrou. Je ziet er goed uit, je ziet er altijd goed uit."

Vorige week kwam de presidentsvrouw immers op de dag van haar 49ste verjaardag met een nieuw kapsel op de proppen en dat ging uiteraard niet onopgemerkt voorbij. De trendy coupe met uitgesproken pony werd niet overal even goed onthaald maar haar echtgenoot is er dus in elk geval dol op. En dat is toch wat telt, niet?

De liefdevolle uitspraak van Obama kan je bekijken in onderstaand filmpje, vanaf 7m25.

Eed
Barack Obama legt rond 17.30 uur (Belgische tijd) voor de tweede keer de eed af voor zijn tweede en laatste ambtstermijn als president van de Verenigde Staten. Was de beëdiging gisteren in het Witte Huis een particuliere plechtigheid waarbij vooral familieleden aanwezig waren, vandaag worden ongeveer 800.000 mensen verwacht bij het Capitool, de zetel van de Amerikaanse volksvertegenwoordiging.

Toespraak
Volgens de Amerikaanse grondwet wordt de president op 20 januari beëdigd. Valt die dag, zoals dit jaar, op zondag, dan legt hij twee keer de eed af. Na de ceremonie zal Obama een toespraak houden, waarin hij zijn plannen voor de komende 4 jaar zal toelichten. De eed wordt afgenomen door John Roberts, voorzitter van het hooggerechtshof.

Naar verwachting zal Obama in zijn toespraak de Republikeinen oproepen met hem samen te werken om de schuldencrisis op te lossen en het schuldenplafond tijdelijk te verhogen. Ook zal hij beklemtonen dat de waarden waarop de Verenigde Staten in de 18e eeuw werden gegrondvest, ook in de 21e eeuw gelden.