Bank of England neemt drastische brexitmaatregelen

Historisch lage rente en miljarden in economie pompen

Het gebouw van de Bank of England in Londen.
ap Het gebouw van de Bank of England in Londen.
De Bank of England heeft drastische maatregelen genomen om de economische gevolgen van een brexit te verzachten. Zo is de rente in Groot-Brittannië verlaagd naar het laagste niveau ooit en zijn er miljarden uitgetrokken om de economie te ondersteunen. Op de beurs zijn de stimuleringsmaatregelen goed ontvangen.

Gouverneur Mark Carney van de Bank of England zei dat de bank alles in het werk zal stellen om monetaire en financiële stabiliteit te bereiken. De Bank of England verwacht dat de Britse economie een forse dreun krijgt van de keuze van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten. Om die reden bracht de bank de rente terug van 0,5 procent naar 0,25 procent. Het is de eerste verlaging in zes jaar tijd, en een historisch laag tarief.

Daarnaast gaat de bank in de komende zes maanden voor 60 miljard pond (71 miljard euro) aan staatsobligaties opkopen. Ook worden in het komende anderhalf jaar voor 10 miljard pond (12 miljard euro) aan bedrijfsobligaties opgekocht. Het opkopen van de obligaties moet de economie stimuleren.

De Bank of England verwacht dat de Britse economie een forse dreun krijgt van de keuze van de Britse bevolking om de Europese Unie te verlaten

Nog lagere rente

De bank gaf verder aan dat de rente dit jaar zeer waarschijnlijk verder omlaag gaat, naar net iets meer dan 0 procent. De centrale bankiers zien dat niveau momenteel als de ondergrens voor de rente.

Volgens Koen De Leus, senior economist bij KBC, ligt de Britse rente vandaag op het laagste niveau sinds 1694. "Tot de financiële crisis in 2009 daalde de rente nooit onder de 2 procent", aldus De Leus. Sommige economen zien de beleidsrente in de volgende maanden zelfs naar 0,1 procent zakken. Maar zo bont als de ECB of de Bank of Japan gaat de BoE het volgens de econoom waarschijnlijk niet maken: "Een negatieve rente ligt (nog) niet in het verschiet".

De Britten lijken volgens De Leus af te stevenen op een recessie, die "vermoedelijk van korte duur zal zijn". "Maar zolang er geen duidelijkheid is over de nieuwe handelsrelaties met de Europese Unie, zal de heropleving ook alles behalve explosief zijn."

Groeivooruitzichten

De Bank of England gaat ervan uit dat de Britse economie volgend jaar met 0,8 procent zal groeien. Eerder werd nog uitgegaan van een groei van 2,3 procent. Volgens persagentschap Bloomberg gaat het om de grootste herziening ooit voor de BoE. In 2018 zou de economie met 1,8 procent groeien, in plaats van 2,3 procent.

De vraag zal volgens bankvoorzitter Mark Carney slechts lichtjes groeien de volgende kwartalen. De onzekerheid weegt op investeringen en op het consumentenvertrouwen. Investeringen in vastgoed zouden in 2017 met 4,75 pct dalen.

De groeivooruitzichten voor dit jaar blijven onveranderd op 2 procent, al verwacht Carney nog slechts weinig groei in de tweede jaarhelft.

Door het lagere pond rekent de centrale bank dan weer op een hogere inflatie. Tegen eind dit jaar al zou de inflatie 2 procent moeten bedragen. Bij de vorige vooruitzichten in mei werd die doelstelling pas in 2018 gehaald.

Het rentebesluit en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen werden vanmiddag positief onthaald op de Londense beurs

Beurzen

Het rentebesluit en de aangekondigde stimuleringsmaatregelen werden vanmiddag positief onthaald op de Londense beurs.

De Europese beurzen zijn donderdag met winst gesloten. Beleggers verwerkten de nieuwe stimuleringsmaatregelen die de Bank of England aankondigde. De Bel20-index in Brussel won 0,77 procent tot 3.427,34 punten. De AEX-index in Amsterdam eindigde 0,9 procent hoger op 444,47 punten. De MidKap steeg 0,1 procent tot 619,93 punten. De FTSE in Londen sloot 1,6 procent in de plus. Parijs en Frankfurt klommen 0,6 procent.

Pond verliest opnieuw terrein

Het pond verloor dan weer wel opnieuw terrein ten opzichte van de andere belangrijke munteenheden. Tegenover de dollar werd de Britse munt 1,2 procent goedkoper. De goudprijs, die eerder op de dag in afwachting van het besluit juist was gedaald, liep sterk op.

De website van de Bank of England liet het vandaag na het rentebesluit alvast afweten, wegens een overvloed aan trafiek.