Balkan kreunt onder winterweer

Twitter
Op de Balkan zijn minstens vijf doden gevallen door winterweer, met onder meer een grote sneeuwstorm in Bulgarije en Servië. Dat maakten de autoriteiten vandaag bekend.

In Bulgarije zijn drie mensen doodgevroren, in Servië twee. De storm trof het gebied in het weekend en bracht vriestemperaturen, hevige sneeuwval en krachtige windvlagen met zich mee.

In het zuidwesten van Bulgarije zitten honderden voertuigen vast in de sneeuw op onberijdbare wegen. Duizenden gezinnen zitten zonder elektriciteit in het gebied Vidin, aldus lokale media.

Verschillende wegen in Servië zijn eveneens onberijdbaar. Door de wind ligt de sneeuw soms meer dan twee meter hoog in het noordoosten van het land. Het crisiscentrum van het ministerie van Binnenlandse Zaken zei dat sommige dorpen geen elektriciteit meer hebben.

In Macedonië daalde het kwik op sommige plaatsen tot 20 graden onder nul. Ook in afgelegen gebieden was er geen energievoorziening, berichtte de nieuwssite 24sata.info. In Bosnië en Herzegovina verspreidden de bergreddingsdiensten een overlevingshandleiding aan de media, waarin mensen in afgelegen gebieden raad krijgen voor wanneer ze zich buitenshuis moeten begeven.

In Kroatië is in het westen -17 graden celsius gemeten. In Split, aan de Adriatische Zee, wees het kwik voor het eerst in 651 dagen een temperatuur onder nul aan, zo zeiden meteorologen en de krant Vecernji List. Naar verwachting blijft het weer er heel koud. Voor de eerste week van het nieuwe jaar zijn meer sneeuwstormen voorspeld.