Aversie tegen Le Pen groter dan sympathie voor Macron

Photo News
Emmanuel Macron is de nieuwe president van Frankrijk en dat is geen surprise. Toch haalde het extreemrechtse Front National van tegenkandidate Marine Le Pen nooit zoveel stemmen. Wie voor haar stemde, zocht vooral politieke verandering (41 procent). Bij wie voor Macron stemde, deed liefst vier op de tien dat als tegenstem tégen Le Pen. De aversie tegen Marine Le Pen lijkt dus groter dan de sympathie voor Emmanuel Macron.

Kiezen tussen de pest en de cholera, zo maakten sommige pamfletten eerder al duidelijk over de twee overgebleven kandidaten in de Franse presidentsverkiezingen. De cijfers van enquêtebureau Ipsos lijken dat nu ook te bevestigen.

Gevraagd naar de reden waarom de ondervraagden voor Marine Le Pen dan wel voor Emmanuel Macron stemden, gaven de eersten als hoofdmotief de vernieuwing aan, terwijl de Macron-kiezers in procentueel bijna even groten getale (43%) wilden vermijden dat Le Pen president zou worden. Een op de drie stond dan weer vooral achter de vernieuwing die Macron voor hen belichaamt.

Niet voor programma
Bij de kiezers van Marine Le Pen speelde de tegenkanting tegen Macron maar voor 22 procent, terwijl 30 procent hoofdzakelijk haar programma onderschreven. In het geval van Macron was dat amper 16 procent. Of hun persoonlijkheid de doorslag gaf voor de stem van hun kiezers, daar scoorden Macron (8%) en Le Pen (7%) ongeveer gelijk, zeg maar: even zwak.

Er is dus nog werk aan de winkel voor de kersverse president van Frankrijk. De parlementsverkiezingen op 11 en 18 juni - ook bestempeld als de derde stemronde voor Macron - kunnen erg bepalend zijn. Haalt Macrons beweging En Marche! niet de meerderheid van de 577 zetels, dan wordt het doordrukken van zijn politieke plannen een pak lastiger. De enquête van Ipsos voorspelt ook daar niet veel goeds voor Emmanuel Macron. Slechts 39% van de bevraagden wenst dat de partij van Macron een absolute meerderheid haalt in het Assemblée Nationale.

Ipsos France
Ipsos France
Ipsos France