Auto-industrie wil terreurmethode 'vehicle ramming' indijken

De witte bestelwagen die dood en vernieling veroorzaakte op de Ramblas in Barcelona, wordt weggesleept.
afp De witte bestelwagen die dood en vernieling veroorzaakte op de Ramblas in Barcelona, wordt weggesleept.
Een rijbewijs. Een auto. En een verknipte geest. Het zijn de ingrediënten voor een reeks aanslagen die wereldwijd al aan vele tientallen mensen het leven hebben gekost. De methode, vehicle ramming genoemd, is daarmee een hoofdpijndossier geworden van de veiligheidsdiensten.

Terroristen kunnen makkelijker aan een voertuig komen dan aan wapens. Vehicle ramming is goedkoop en vereist weinig voorbereiding. De daders maken in korte tijd relatief veel slachtoffers. En een aanslag met een voertuig blijkt tot dusverre moeilijk te voorkomen door de autoriteiten.

Inlichtingendiensten breken zich nu het hoofd over manieren om de trend in deze aanslagen te keren. Zo werken zij met de auto-industrie samen aan technologie die voertuigen automatisch laat afslaan als ze te dicht in de buurt komen van obstakels of voetgangers.

Kunstmatige intelligentie

Emil Bolongaita van de Carnegie Mellon University Australia verwacht dat de techniek een hoge vlucht zal nemen in de strijd tegen vehicle ramming. "Auto met kunstmatige intelligentie brengen een grote omslag teweeg in de strijd tegen terreur", zei hij deze week in het Australische dagblad Herald Sun. "Als voertuigen automatisch afslaan wanneer ze te dicht op een persoon, auto of obstakel komen, zullen er ook geen slachtoffers meer vallen."

Onder meer Ford, Google, Tesla en Apple hebben al aan zulke voertuigen ontwikkeld, al zijn die vanwege de nieuwe technologie nog erg duur. Volgens Bolongaita zal de prijs de komende jaren snel dalen.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Verkeer zijn sinds december 2014 wereldwijd zeventien aanslagen geweest met een voertuig, met ruim 180 doden en meer dan 700 gewonden tot gevolg.
19 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Stafke99

  Verplichten van alle voertuigen zo'n systeem te laten installeren maar intussen moet men meer vooruitziend zijn op drukke plaatsen.

 • hou dinii

  Dan kopen ze toch een oude golf voor 500 euro

 • Common Sense

  Er hebben er weer geld geroken. Nu een lobbygroep die EU regelgeving aanmaakt. Wedden dat er al iets is ingedient ?

 • st cl

  is niet mogelijk. alle electronica kan gemakkelijk omzeild worden en auto's zonder zullen nog honderden jaren gemakkelijk te krijgen zijn. voorzie op drukke plaatsen zoals winkelstraten een soort noodsysteem zoals een ketting met grote weerhaken die uitgerold kan worden over de straat of ondiepe valluiken die geen auto kunnen dragen. waarom weer de burger opzadelen met dure systemen die de terrorist gewoon kan omzeilen

 • Janneke Maan

  Onze zachte heelmeesters zijn weer aan het orakelen... afvoeren dat gespuis, dat ze met hun achterlijke ideologie maar een ander werelddeel gaan verpesten en liefst dat van hun eigen.