Auteursrechten op Atomium versoepeld

Dit jaar mogen foto's van het Atomium onder bepaalde voorwaarden gepubliceerd worden in het kader van het vijftigjarige jubileum van Expo 58. Dat meldt Ilse De Braeckelaer van de persdienst van vzw Atomium. Andere jaren mag dat enkel mits betaling van auteursrechten.

Media die in 2008 foto's van het Atomium publiceren, moeten de copyright vermelden. Bovendien moet het om nieuwsgaring gaan. Wie aan die voorwaarden voldoet, moet geen auteursrechten betalen. Elk gebruik, verspreiding en/of reproductie van het Atomium moet wel nog meegedeeld worden aan de vzw Atomium of aan de beheersmaatschappij SABAM.

Prijzige gevolgen
"Kunstwerken zijn beschermd zolang de kunstenaar, in dit geval architect André Waterkeyn, leeft en tot zeventig jaar na zijn dood. De familie van Waterkeyn eist de auteursrechten op het Atomium op bij de beheersmaatschappij, zodat iedereen die de beelden voor commerciële doeleinden gebruikt die moet betalen," aldus Renate Maes van SABAM.

Als iemand die regels aan zijn laars lapt, kan dat prijzige gevolgen hebben. Er hangt een prijskaartje van 91,54 euro vast aan het plaatsen van een foto op een internetsite.

Ludieke actie
De stad Mechelen heeft begin april nog een ludieke actie gevoerd tegen de hoge auteursrechten. De makers van een website over de herdenking van Expo 58 in Mechelen zochten mensen die het Atomium op oude familiefoto's via Photoshop weg konden werken. De vzw Atomium laat nog weten dat ze naar aanleiding van de viering van 50 jaar Expo 58 geen auteursrechten heft op amateurfoto's, zeker niet als die gebruikt worden voor de aankondiging van een tentoonstelling of evenement. (belga/svm)

UNKNOWN