Assange wordt volgende week ondervraagd over verkrachtingszaak

EPA
WikiLeaks-oprichter Julian Assange zal op 14 november ondervraagd worden in de ambassade van Ecuador in Londen. Dat hebben zijn Zweedse aanklagers vandaag bekendgemaakt. Assange verblijft al sinds 2012 in de ambassade, uit angst om uitgeleverd te worden aan de VS.

"Ecuador heeft het Zweedse verzoek om rechtshulp bij criminele feiten goedgekeurd", klinkt het in een mededeling van het Zweedse openbaar ministerie. "De ondervraging zal gebeuren door een Ecuadoraanse aanklager." 

DNA
Zweeds aanklager Ingrid Isgren en een Zweedse politiecommissaris zullen bij het verhoor aanwezig zijn en verslag uitbrengen aan Zweden. Indien Assange zijn goedkeuring geeft, zal er ook een DNA-staal genomen worden, staat nog te lezen in de mededeling.

"Complot"
De Zweedse autoriteiten willen Assange ondervragen over beschuldigingen van verkrachting tegen hem. Die zaak dateert van 2010. Assange ontkent de beschuldigingen en beweert dat het om een complot van Washington gaat. De VS vragen om zijn uitlevering, vanwege zijn rol in het openbaar maken van duizenden geheime militaire documenten.

EPA