Assad: "Syrië wordt geïnformeerd over luchtaanvallen tegen IS"

Syrisch president Bashar al-Assad.
AP Syrisch president Bashar al-Assad.
Syrisch president Bashar al-Assad zegt dat zijn regering informatie ontvangt over de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat. In een interview met de BBC ontkent hij verder dat hij bomvaten heeft ingezet tegen de rebellen.

De Syrische president zegt berichten opgevangen te hebben van de coalitie tegen IS die geleid wordt door de Verenigde Staten. Volgens Assad is er geen onmiddellijke samenwerking sinds de luchtaanvallen in Syrië begonnen in september vorig jaar. Derde partijen, waarbij hij Irak noemt, maken informatie over. "Soms brengen ze (de derde partijen, red) een boodschap over, een algemene boodschap, niets tactisch", aldus Assad. "Er is geen dialoog. Er is, laten we zeggen, informatie, maar geen dialoog."

Verschillende landen van de coalitie, geleid door de Verenigde Staten, begonnen op 23 september met hun aanvallen op stellingen van de jihadisten in Syrië. Het regime in Damascus uitte regelmatig de kritiek dat die coalitie weigert met de overheid te coördineren.

Assad zegt verder aan de BBC dat hij geen zogenaamde 'barrel bombs', vaten gevuld met explosieven, inzet bij aanvallen op rebellen. Bij de opstand tegen zijn regime vielen al tienduizenden doden. Een groot aantal burgers kwam daarbij om het leven door aanvallen met clusterbommen.

Assad doet die beschuldiging af als een "kinderachtig verhaaltje". "We hebben bommen, raketten en kogels, maar geen 'barrel bombs'." Zijn reactie is zeer omstreden, gezien het bewijs dat er is van de overlijdens door clustermunitie.

Islamitische Staat veroverde grote delen van Syrië en Irak het afgelopen jaar. Sommige functionarissen suggereerden met Damascus samen te werken in de strijd tegen IS, maar Assad sloot in het interview uit de internationale coalitie te vervoegen. "We kunnen niet in een bondgenootschap zijn met landen die terrorisme steunen", aldus Assad. Het regime in Damascus noemt de Syrische rebellen steevast "terroristen".

Sinds het begin van het conflict in 2011 zijn meer dan 210.000 mensen omgekomen in Syrië. Meer dan 10 miljoen mensen zijn ontheemd, van wie bijna 4 miljoen Syrië ontvluchtten en hun heil in het buitenland zochten.

Burgers wandelen tussen de restanten van hun woningen, nadat die vernield werden door een clusterbom.
REUTERS Burgers wandelen tussen de restanten van hun woningen, nadat die vernield werden door een clusterbom.