Assad neemt het op tegen twee outsiders in Syrische verkiezingen

De Syrische president Assad.
AP De Syrische president Assad.
Voor de omstreden presidentsverkiezing in Syrië op 3 juni zijn naast ambtshouder Bashar al-Assad slechts twee outsiders als kandidaten toegelaten. Dat maakte het Constitutioneel Hof vandaag in Damascus officieel bekend. De verkiezingsstrijd mag morgen beginnen, deelde een woordvoerder van het hof volgens het staatspersbureau Sana mee.

Tegen Assad treden de weinig bekende kandidaten Maher Hadshar en Hassan al-Nuri aan. Al-Nuri is een voormalige minister en fabrikant van schoenpoetssponsjes. Parlementslid Hadshar is lid van een communistische partij, die al jaren aan de regerende Baathpartij is gelinkt.

Volgens een in maart door het parlement goedgekeurde hervorming van het kiesrecht zijn de meest vooraanstaande oppositieleden uitgesloten van de stembusgang. Syriërs, die de voorbije tien jaar in het buitenland verbleven, mogen evenmin deelnemen. Vele tegenstanders van het regime waren wegens de staatsrepressie in ballingschap gegaan. Westerse landen wijzen de verkiezing als ondemocratisch af.

Assad is sinds de dood van zijn vader in 2000 aan de macht. De burgeroorlog in het land heeft sinds maart 2011 aan meer dan 150.000 mensen het leven gekost.

Hassan al-Nuri gaat het opnemen tegen Assad.
AFP Hassan al-Nuri gaat het opnemen tegen Assad.