Assad en twee anderen toegelaten als kandidaten voor presidentsverkiezingen

AFP
Huidig president Bashar al-Assad is een van de drie kandidaten voor de Syrische presidentsverkiezingen van volgende maand. Dat meldt het officiële persagentschap Sana. 21 andere kandidaturen werden geweigerd omdat ze niet voldeden aan "grondwettelijke en wettelijke voorwaarden", aldus een door Sana geciteerde woordvoerder van het Grondwettelijk Hof.

Assad diende eerder deze week zijn kandidatuur in voor de verkiezingen van 3 juni. Intussen blijft de burgeroorlog, die de afgelopen drie jaar al 150.000 mensenlevens geëist heeft, voortduren.

Verwacht wordt dat Assad verkozen zal worden voor een derde termijn. Hij kwam in 2000 aan de macht, na de dood van zijn vader Hafez, die het land bijna 30 jaar leidde.

De Syrische oppositie en hun westerse bondgenoten willen dat Assad de macht doorgeeft aan een overgangsregering.

De twee andere kandidaten, Maher Hajar en Hassan al-Nuri, zijn redelijk onbekend, en niet bepaald serieuze tegenkandidaten van Assad te noemen. Al-Nuri is een voormalige minister en fabrikant van schoenpoetssponzen. Hajar is lid van de communistische partij, die al jaren geallieerd is met de regerende Baathpartij.

Wie de afgelopen tien jaar niet in Syrië gewoond heeft, kan zich volgens de kieswet niet kandidaat stellen. De promintentste oppositiefiguren leven in ballingschap.

Het wordt de eerste keer in decennia dat er verschillende kandidaten zijn bij de presidentsverkiezingen in het Arabische land.