Ga naar de mobiele website
^ Top

Ardooienaars twee keer met natte voeten op één dag

De Stationsstraat in Ardooie.
JVK De Stationsstraat in Ardooie.
De Dienst Waterlopen van de provincie West-Vlaanderen nuanceert de berichtgeving over de niet-beschikbare sleutel waarmee het spaarbekken in Ardooie kan worden geopend. "De extreme regenval is de enige boosdoener", zegt ingenieur Jeroen Bovijn. "De sleutel was helemaal niet de reden van de ellende want we wisten wel degelijk dat die bij de aannemer lag." Desondanks kregen de inwoners van Ardooie vandaag twee keer natte voeten. In de namiddag kreeg de gemeente immers het water uit het naburige Koolskamp en Pittem te slikken.

"Het spaarbekken heeft een schuif die automatisch staat afgesteld", aldus Bovijn. "Bij hevige regenval kan die afgesloten worden zodat het water geleidelijk kan doorstromen van de beek in het bekken. Omdat er echter uitzonderlijk veel water viel en er enkele zijtakken van de beek langs het spaarbekken lopen, is het water toch in de straten gelopen. Na overleg tussen brandweer, gemeente en provincie - de sluiting van het bekken gebeurt via consensus - hebben we beslist om het bekken volledig af te sluiten. De aannemer is onmiddellijk ter plaatse gekomen met de sleutel. Maar de overstroming was simpelweg niet te vermijden", meent Bovijn.

"Hadden we het spaarbekken al vroeger afgesloten dan waren de gevolgen net dezelfde geweest", zegt burgemeester Karlos Callens. "Er is ook water vanuit Pittem naar Ardooie gevloeid, het was gewoon een extreme situatie. Voor de zekerheid zullen we wel twee extra sleutels laten maken en die beschikbaar te leggen bij onze brandweer en technische dienst."

Gemeentelijk rampenplan
Gisteren kregen we al een kort maar krachtig onweer en ook vandaag is het weer aan het regenen. Vooral in West- en Oost-Vlaanderen krijgen ze de volle laag. Er is wateroverlast in onder meer Ieper, Wingene, Eeklo en Aalter. Straten staan blank en kelders lopen onder. In Pittem en Lichtervelde werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd.

Vooral de streek van het Meetjesland werd zwaar getroffen."We hebben al een honderdtal oproepen gekregen, vooral voor ondergelopen kelders", zegt kapitein Marc Verkest van de Aalterse brandweer. Verschillende brandweerkorpsen in het Meetjesland rukken met man en macht uit voor ondergelopen kelders en straten die blank staan. De brandweer van Aalter kreeg bijstand van de korpsen in Nevele, Kaprijke en Eeklo. "Maldegem kon geen bijstand leveren, omdat ze zelf te veel oproepen moesten afwerken, ook in Knesselare", zegt Verkest.

"Het gaat voor 90 procent om ondergelopen kelders. De bliksem was ook ingeslagen in twee woningen, waardoor we dringende herstellingen aan de daken moesten doen. Momenteel lijkt het ergste achter de rug. Aan het station worden de voetgangerstunnels leeggepompt", zegt Verkest. Rond 9.30 uur was het station van Aalter weer helemaal bereikbaar.

In Gent heeft de brandweer nog geen meldingen van zware wateroverlast. De laatste feestvierders op de Vlasmarkt, waar de Gentse Feesten het langst doorgaan, houden voorlopig stand.

Spoorwegovergang in Koolskamp
Henk Deleu Spoorwegovergang in Koolskamp

Problemen met buslijnen in West-Vlaanderen

Het weer heeft ook lelijk huisgehouden in de streek van Roeselare, Lichtervelde en Wingene. De brandweerkorpsen kregen tientallen oproepen binnen voor ondergelopen straten en kelders. In Roeselare moest de brandweer ook uitrukken voor een omgewaaide boom. In Pittem werd het gemeentelijk rampenplan afgekondigd. Hele delen van de gemeenten staan onder water en ook enkele wijken worden bedreigd. "Door de hevige regenval is het spaarbekken volledig volgelopen. Het bekken kon lang stand houden, maar door de aanhoudende regen zijn er nu een aantal wijken bedreigd", aldus burgemeester Ivan Delaere. Daarom werd beslist om het gemeentelijk rampenplan af te kondigen.

Pittem krijgt nu steun van andere korpsen uit de naburige gemeenten waaronder Tielt en Ruiselede. Er worden volop zandzakjes aangerukt en dijken gebouwd om de huizen te beschermen tegen het water. De civiele bescherming kan momenteel niet veel hulp bieden om dat ze op andere plaatsen in de provincie ook hulp biedt, maar volgens de burgemeester is er genoeg mankracht en materiaal aanwezig binnen de korpsen die nu ter plaatse zijn.

Ook in Lichtervelde is het gemeentelijk rampenplan van kracht. Het centrum van Lichtervelde staat volledig onder water door overvloedige regenval. "We hebben te maken met zware wateroverlast in de straten rond het centrum en enkele wijken. Dat komt omdat alle bufferbekkens vol zijn gelopen door de overvloedige regen. In een van de bekkens is de situatie aan het stagneren, maar dat wil niet zeggen dat alles nu onder controle is", meldt burgemeester Ria Pattyn.

Lichtervelde kreeg hulp van de civiele bescherming en van de naburige korpsen van Roeselare en Torhout. "Er worden zandzakjes aangerukt en we pompen het water weg. Het belangrijkste doel is dat we zoveel mogelijk huizen kunnen vrijwaren. Enkele woningen staan al onder water. Waar de situatie het meest prangend is volgen we alles constant op. We hebben veel contact met alle mensen ter plaatse", aldus Pattyn, die zelf ook ter plaatse is om alles op te volgen.

Blijf thuis!
De politiezone Regio Tielt roept via Twitter de inwoners van de regio Ardooie, Pittem, Wingene en Lichtervelde op om thuis te blijven als ze niet echt weg moeten.

In de regio Ieper zijn er problemen in Zonnebeke, Beselare en Passendale. Ook daar is sprake van enkele ondergelopen kelders. De brandweer van Houthulst moest dan weer uitrukken voor een brandje in de Groenestraat. De oorzaak van die brand was een kortsluiting als gevolg van een blikseminslag in de buurt. Door de beperkte bezetting tijdens de vakantieperiodes vragen heel wat kleine korpsen bijstand. Zo zorgt Torhout voor de nodige hulp in Lichtervelde en Zedelgem.

Vervoersmaatschappij De Lijn ondervindt hinder op de buslijnen 21, 22 en 74, omdat de centra van Lichtervelde, Ardooie en Wingene voorlopig verkeersvrij zijn gemaakt door het water. Enkele bussen laten die centra links liggen of de chauffeurs zorgen in nauw overleg met de dispatching voor een alternatieve route.

Ook op de autosnelwegen zijn er wat ongevallen gebeurd door watergladheid. Dat was onder meer het geval op de E17 ter hoogte van afrit Waregem. Bij het ongeval lieten twee jonge mensen van achttien het leven. Er zaten nog drie inzittenden in de personenwagen, van wie er twee meteen afgevoerd werden naar het ziekenhuis van Kortrijk.

Sint-Godelievestraat in Pittem.
Henk Deleu Sint-Godelievestraat in Pittem.
De brandweer pompt de voetgangerstunnel onder het station van Aalter leeg.
Joeri Seymortier De brandweer pompt de voetgangerstunnel onder het station van Aalter leeg.
Kristof Claeys
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug