Apple moet ruim half miljard dollar betalen in patentzaak

PHOTO_NEWS
Het Amerikaanse technologieconcern Apple is door een rechtbank in Texas veroordeeld tot het betalen van 532,9 miljoen dollar (470 miljoen euro) aan een patentfirma. Apple zou gepatenteerde uitvindingen van de firma, Smartflash, gebruikt hebben in zijn iTunes-software. Het concern gaat waarschijnlijk in beroep. Smartflash heeft ook een zaak lopen tegen smartphoneproducent Samsung.

Smartflash eiste oorspronkelijk ruim 850 miljoen dollar schadevergoeding, terwijl Apple argumenteerde dat het de uitvindingen niet gebruikt heeft, dat de patenten ongeldig zijn, en dat de eventuele schade hoogstens 4,5 miljoen dollar bedraagt.

De zaak van Smartflash steunde deels op de voorstelling van zijn technologie, tien jaar geleden, aan een persoon die nu een hoge functie bekleedt bij Apple. Het concern zou de patenten dan ook bewust hebben geschonden, en Smartflash claimde dat het recht heeft op een percentage van de verkoop van Apple-toestellen met iTunes, zoals de iPhone, iPad en Mac-computers.

Apple argumenteerde daartegenover dat het de uitvindingen niet gebruikt heeft en dat de patenten ongeldig zijn. "Smartflash maakt geen producten, heeft geen werknemers, creëert geen jobs, heeft geen aanwezigheid in de VS, en buit ons patentsysteem uit om te proberen royalty's te krijgen voor technologie die Apple heeft uitgevonden", klaagt woordvoerster Kristin Huguet aan.

Smartflash heeft ook een zaak lopen tegen 's werelds grootste smartphoneproducent Samsung.

De patentfirma werd in 2000 opgericht door uitvinder Patrick Racz in een poging om zijn ideeën te commercialiseren. De onderneming heeft geen productie; de enige activiteit is om gebruiksrechten te verkopen op zeven patenten die tussen 2008 en 2012 werden ingediend.