Antwerps productiehuis bijna failliet, 1.200 kmo's mee in de problemen

Corsan investeerde onder meer mee in de film 'Emperor' met o.a. Adrien Brody. De opnames daarvan gingen gedeeltelijk door in Gent.
Yves Masscho Corsan investeerde onder meer mee in de film 'Emperor' met o.a. Adrien Brody. De opnames daarvan gingen gedeeltelijk door in Gent.
Corsan, een Antwerpse filmproducent, staat op een zucht van het faillissement. Het bedrijf, dat meewerkte aan films als 'Emperor' en 'Killing Season', dreigt ook 1.200 kmo's mee te sleuren in zijn val.

Corsan zit al even in slechte papieren. Het bedrijf kreeg al bescherming tegen zijn schuldeisers, maar diende nog een verzoek tot doorstart in bij de rechtbank van koophandel. Die heeft dat herstelplan nu echter afgekeurd, waardoor Corsan op een zucht van het faillissement staat. De producent zou nog zo'n 200 miljoen euro moeten uitbetalen aan gedupeerden.

Niet alleen Corsan zit echter in de problemen, maar ook de 1.200 kmo's die mee geïnvesteerd hebben in het bedrijf. Corsan functioneerde immers ook als tax shelter, wat betekent dat bedrijven die mee investeren fikse belastingsvoordelen krijgen van de federale overheid. Nu blijkt echter dat het productiehuis dat geld niet volgens de regels heeft gebruikt, en dat de fiscus daardoor geen fiscale attesten wilde afleveren voor verschillende films die het bedrijf gemaakt heeft. De kmo's dreigen dan ook elk zo'n 50.000 tot 4 (!) miljoen euro te verliezen.