Antwerpen onthult standbeeld van Willem van Oranje

BELGA
In de achtertuin van het momenteel voor renovatie gesloten Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is vanavond een meer dan drie meter hoog standbeeld onthuld van de zestiende-eeuwse stadhouder en opstandleider Willem van Oranje en diens rechterhand Marnix van Sint-Aldegonde, de zogenaamde 'buitenburgemeester' van Antwerpen tijdens de jaren voor de val van de stad in 1585. Het gaat om een werk van de onlangs overleden Mechelse kunstenaar Jean-Paul Laenen.

"Marnix van Sint-Aldegonde was hier burgemeester van 1583 tot 1585, dus in erg moeilijke tijden", zegt Antwerps Cultuurschepen Philip Heylen. "Hij verdedigde de stad en leverde aldus een strijd voor vrijheid en tolerantie." Ook Willem van Oranje werd geprezen omwille van zijn jarenlange inzet voor een vreedzame en tolerante samenleving en tegen de Spaanse onderdrukking onder Filips II.

Het initiatief voor het grote standbeeld komt van de Nederlandse Prins Willem de Eerste-herinneringsstichting. Het werk wordt omringd door zeventien zuilen, één voor elk van de toenmalige Zeventien Provinciën, de naam waaronder grofweg de huidige Benelux toen bekend stond.

Volgens de Stichting, die ervoor ijvert de verzetsdaden van Willem van Oranje op zo veel mogelijk plaatsen te vereeuwigen, was er ook in Antwerpen dringend nood aan een beeld. Willem resideerde immers niet enkel een tijd in de stad, dat was overigens op de plek waar nu het KMSKA staat, Antwerpen staat ook meer dan welke andere stad in de toenmalige Nederlanden symbool voor de opstand tegen de Spanjaarden.

BELGA