Anke valt uit de lucht, Regi vliegt erin: "Drinken, dat is een beetje mijn hobby"

Regi beseft dat de speeltijd over is, Anke had niet eens door dat hij voor haar begonnen was.
medialaan Regi beseft dat de speeltijd over is, Anke had niet eens door dat hij voor haar begonnen was.
De 48 talenten die 'The Voice van Vlaanderen' kunnen worden, zijn bekend. Het begint zoetjesaan als een mantra te klinken, maar het klopt dat het niveau hoog ligt. Dat bleek ook tijdens de laatste 'Blind Auditions' vanavond. Op het einde maakten de leden van elk team kennis met elkaar. Team Bent op uitstap naar Parijs. Team Regi op 'zijn' oudejaarsfeest, met champagne. "Dat gaat ge nog veel moeten doen bij mij, drinken. Da's een beetje mijn hobby." Team Axelle in de studio met haar gouden platen en team Koen bescheiden, al gauw samen zingend. Allemaal fan van elkaar, maar de komende weken worden ze elkaars tegenstanders. Regi wéét dat de speeltijd voorbij is. "Nu moet papa Regi beginnen werken. Gedaan met in een zetel zitten en op een knopje drukken."

Bent, die sinds zeven jaar met zijn vriendin in Parijs woont, omschrijft die laatste 'Blind Auditions' met één van zijn bijna legendarische metaforen: "Het is een beetje als de laatste trein naar Parijs nemen. Je moet zeker zijn dat je hem niet mist". Hij nodigt zijn team uit in Parijs en niemand mist die trein.

De mooiste lippen
"Keifrustrerend", zo vat Axelle die laatste auditiedag samen. "In het begin weet je niet wat je gaat krijgen. De laatste dag weet je welk niveau je kan verwachten, maar heb je geen plaats meer over".

Het was heel misschien niet de enige frustratie die Axelle kwelde. De prijs van 'de mooiste lippen van het land' ging eerder deze week naar ex-Miss België Tatiana Silva. Bij dat nieuws moet Axelle toch even een pruillipje getrokken hebben. Trek het je niet aan, Axelle, ik heb in mijn rood boekje een plek voor je indrukwekkende 'embouchure' en aan de muur van die Tatiana hangt lekker geen enkele gouden plaat.

Wazige blik
Of het een onderhoudende laatste 'Blind Audition' was? Best wel, al was het maar omdat er met Marco een kerel bij zat die zich door een heus visioen liet overhalen mee te doen. Of omdat Regi het een keertje moest afleggen tegen de charme van Koen.

En dan die wazige blik van Anke, die er bovenuit stak maar niet begrepen had dat drie coaches zich hadden omgedraaid. Maar ook omdat je alle gekozen kandidaten op het eind nog eens terugzag. Recyclage en slimme montage: meer moet dat soms niet zijn om boeiende televisie te presenteren.

medialaan

Dina omschrijft zichzelf als "een mixed flavour": papa Marokkaans, mama Egyptisch. Het 19-jarige meisje uit Blankenberge zit opgescheept met laryngitis: "Da ha vals klinken, da ha anders klinken, da ben ik nie". Ruk snel de muntthee aan! En de Vicks-snuifbuis.

Mijn compassie wordt nog extra aangesproken als Dina onthult dat ze in de lagere school gepest werd en niemand in haar geloofde. "Ik wil die mensen bewijzen dat ik het wel kan".

Dina zet 'Pump Up Kicks' van Foster The People in en dat klinkt toch meteen heel soulvol, keelontsteking of niet. Wat onzeker en gedempt, dat wel, maar baanvast. Regi drukt na de laatste noot af, Dounia gelooft haar ogen niet. Die beginnen te tranen, Regi stopt haar zijn zakdoek toe. Wat maakt het uit, hij is ook verkouden.
"De dokter zei 'het  komt nooit goed voor zaterdag' en ik zei 'fuck it'. Ik wou Regi, hé, ik laat je niet in de steek. Tegen volgende week is het weg". Eén massieve brok emotie, die Dina.
Regi: "Ik hoorde dat er iets niet in orde was, maar wist niet wat het was. Ik heb mijn gevoel gevolgd en gedrukt".

medialaan

Marco (43) uit Hasselt ziet ze soms wel eens vliegen. Hij volgt een visioen, één waarbij hij Koen Wauters in zijn tuin zag verschijnen. Kom dat tegen!

Nonchalant, hemd uit de broek, komt hij op voor 'Englishman in New York' van Sting. Zijn vier kinderen hebben er alleszins lol in en Marco doet dat lang niet kwaad, alleen klinkt hij als Tom Jones die zich te pletter verveelt op een pensenkermis. Marco had een betere leraar Engels dan die van Herman Van Rompuy, maar ook niet veel beter. Niemand drukt af; dat had Marco in geen enkel visioen zien aankomen.

Axelle hoorde een leuke 'grain' en dacht even dat Marco zwart was. Als er nog eens iemand in je tuin verschijnt, hoop ik dat het die knappe buurvrouw is, Marco.

medialaan

Eva (18) uit Zonhoven zit op de circusschool. Jongleren is voor haar een antistressmiddel en met muziek drukt ze zich uit. Een plectrum van haar idolen van Kodaline is haar geluksbrenger, daarvoor riskeerde ze op Pukkelpop een blauw oog.

Ze zet haar verrassend etherische stem onder 'All I Want' van haar Schotse idolen, we denken spontaan aan Enya of Sinead. Regi is al snel verkocht, Bent zit duidelijk te twijfelen. In de ritmeversnelling zakt het allemaal wat in, de betovering houdt niet aan. Maar toch drukt Koen nog af.

"Mooi, zacht gezongen, sfeervol, maar voor mij bleef het iets te veel op één hoogte hangen", oordeelt Bent. Koen was gecharmeerd door de "afwerkingskes". "Ik heb wat lang gewacht, maar dat vond ik wel spannend. Als je me dat wil vergeven". Regi hield van het breekbare in haar stem: "You have found me. Welkom in mijn team". Maar Eva kiest resoluut voor Koen. Regi: "Ik kan er niet tegenop. Koen kijkt los door die vrouwen heen, een womanizer is dat".

medialaan

Mandy uit Bilzen is 24 en zou wel hele dagen willen zingen. "Muziek is de enige job waarvoor ik elke dag uit mijn bed zou kunnen". Tja, als iedereen zo begint, komt het wellicht nooit goed met die jeugdwerkloosheid.

Haar vriend, haar ouders en familie weten niet dat ze meedoet aan 'The Voice', ze heeft hen wijsgemaakt dat ze met haar vriendin is gaan shoppen. Ze zingt 'Please Don't Say You Love Me' van Gabrielle Aplin. Zo schermvullend als Mandy fysiek is, zo frêle is haar stem. Kwetsbaar, gevoelig en juist. Regi houdt een hand op de knop, Koen knikt instemmend, maar het is Bent die afdrukt.

"Blij dat je op het einde mooi naar beneden ging", zegt hij. "Wat me erg bevalt, is een snik in je stem die ik geloof. Mocht ik je 's nachts op de autostrade horen, ga ik extra gas geven". Koen van zijn kant zou trager gaan rijden. "Dat is veiliger", reageert Mandy. Slim ook, dus. Dat komt nog goed met die werkloosheid.

medialaan

Jef uit Duffel is 23 en ingenieur. Zijn passies? Zingen en zijn paarden.
"Zelfs als hij op zijn paard zit, zingt hij", weet zijn mama, en dat wil zijn zus al eens ergeren.

Jef is van goede huize maar heeft nog nooit een microfoon in zijn handen gehad. Wendy, zijn paardencoach, heeft er het volste vertrouwen in: "Jef is gewoon gemaakt om op een podium te staan".

"En met mij het hele springparcours af te leggen", zie ik haar denken, maar ik kan me vergalopperen. Ik weet niets van paarden. Behalve dat ze grote lippen hebben.

De zingende ruiter doet 'Pompeii' van Bastille. Een paar spastische bewegingen met de schouders en hopla, hij gooit zich. Niet onverdienstelijk, maar Jef heeft weinig punch, te weinig haver gegeten, en hij blijft nogal vlak en onzeker. Niemand draait zich om.

Axelle vond zijn timing "interessant", Bent miste ruggengraat en vond de zang slapjes. Koen vindt dat Jef nog wat stapjes hoger moet raken. Jef is al blij dat hij "die vier koppen in real life" gezien heeft. Al goed dat paarden een hoofd hebben.

medialaan

Gwenn (21) uit Hoogstraten was vroeger "nogal gesloten" en onzeker, maar dankzij het zingen is ze opener geworden. Mooie, volle lippen, die Gwenn. Jammer dat de prijs al is uitgedeeld. Ook Gwenn stond nooit eerder écht op een podium.

Ze doet 'Stop and Stare' van OneRepublic. Mooie, meisjesachtige maar kamerbrede stem, helaas niet overal even toonvast. Axelle drukt af, Gwenns familie gelooft het bijkans niet.

Axelle hoorde "iets prachtig" in Gwenns stem, Bent hoorde een glasheldere stem in de hoogte maar hoorde ook "gewiebel". Koen hoorde "een meisje die met haar vriendin in de auto zit en meezingt".

medialaan

Anke (27) uit Viersel studeerde jazz-zang aan het conservatorium en nam met haar broer en zus al deel aan 'Belgium's Got Talent'. En, verdraaid, ook Anke heeft volle, knapgedraaide lippen. Is dat hier 'The Lips van Vlaanderen' vanavond?

Soit. Anke kiest 'Don't Know Why' van Norah Jones en meteen hoor je een haast perfecte kopie van het origineel. Glashelder, qua bereik zit het ook snor, een stem als een zacht televisiedekentje. "Als gij gaat, ga ik ook", roept Regi naar Bent. Ze drukken gelijktijdig af, Koen volgt.

"Heel warm, heel gecontroleerd", vindt Koen. "Ik zat voor mijn imaginair knisperend haardvuur te genieten", zo verantwoordt Bent zijn late beslissing.

Anke, aandoenlijk onthecht, heeft nog niet eens door dat er überhaupt iemand heeft afgedrukt, plots dringt het tot haar door dat ze kan kiezen tussen Bent, Koen en Regi. "Ah, jullie heb-ben af-ge-drukt? Ik had dat niet door. Da's kei-goe, mer-ci".

Eigenlijk wilde Anke voor Axelle kiezen, maar ze gaat voor Bent. "Als ik Anke hoor zingen, hoor ik vooral heel veel goede smaak. Dat is natuurlijk goed nieuws, maar je kan ook te veel goede smaak hebben. Dus ik ben benieuwd hoe flexibel zij is in het verdere verloop van de wedstrijd ", zegt die.

medialaan

Eva uit Antwerpen is dertig en zit naar eigen zeggen helemaal in de wereld van het woord en de poëzie. "Muziek leunt daar bij aan, ik ben iemand die graag wegdroomt". Ze heeft haar vijf zussen en haar hond Luc meegebracht. Noem me een fetisjist, maar ook Eva heeft een mooie mond. Innemende blauwe ogen ook.

Eva, geruit hemd en hoge hakken, brengt 'Wake Me Up' van Aloe Blacc. Een slag trager dan het origineel, een beetje kwakend en saai maar toch beheerst en zelfverzekerd. Koen drukt af, op het laatste moment doet ook Axelle dat. Koen vindt Eva een goeie 'storyteller', maar hoorde ook mindere momenten. "Ik geloofde het, en dat vind ik heel belangrijk".

Axelle vond het fantastisch dat de zaal "plots heel klein" werd. "Je hebt me meegenomen en voor een zangeres is dat heel belangrijk. Ik zou het als vrouw heel leuk vinden met jou samen te werken". Eva kiest voor Axelle. "Ik ben voor haar charme gevallen, en toen ik me omdraaide, was ik nog meer gecharmeerd", zegt Axelle. Ook Luc is content.

De kandidaten maken kennis met hun coaches en hun teamgenoten. Als vanzelfsprekend vinden ze hun coach allemaal bijzonder lief, charmant en inspirerend en bewijzen ze elkaar lippendienst dat het een lieve lust is. Maar stilaan dringt het ook tot hen door dat iedereen voortaan een potentiële tegenstander is.

Team Bent van links naar rechts: Roberto Pakal uit Middelkerke, Elie De Prijcker uit Sint-Niklaas, Demi Eestermans uit Roeselare, Tom De Man uit Erpe, Nel Swerts uit Turnhout, Anke Verlinden uit Viersel, Lindsey De Bolster uit Jabbeke, Tracy Mengue en Sandra Samuel uit Antwerpen, Camille Van Wambeke uit Zwalm, Mandy Nijssen uit Bilzen, Gaelle Meysman uit Melle en Chloe Ditlefsen uit Dion-Valmont.
medialaan Team Bent van links naar rechts: Roberto Pakal uit Middelkerke, Elie De Prijcker uit Sint-Niklaas, Demi Eestermans uit Roeselare, Tom De Man uit Erpe, Nel Swerts uit Turnhout, Anke Verlinden uit Viersel, Lindsey De Bolster uit Jabbeke, Tracy Mengue en Sandra Samuel uit Antwerpen, Camille Van Wambeke uit Zwalm, Mandy Nijssen uit Bilzen, Gaelle Meysman uit Melle en Chloe Ditlefsen uit Dion-Valmont.

TEAM BENT

Bent ontvangt zijn team in Parijs en voor sommigen is dat een heus avontuur. Een wandeling langs het Louvre, in de Studio Ferber waar naast Bent ook Nick Cave, Absynthe Minded en Serge Gainsbourg hebben opgenomen. Bent ontpopt zich tot stadsgids, maar blijft bovenal  muziekliefhebber. Elie wil er direct blijven wonen. "Als alles blijft gaan zoals ik denk dat het zal gaan, zit The Voice van Vlaanderen in mijn team", oordeelt Bent na een dagje Parijs.

Team Koen van links naar rechts: Steph Van Uytvanck uit Sint-Niklaas, Laura Tesoro uit Antwerpen, Jolan Standaert uit Wortel, Seppe De Rooij uit Deurne, Omphile Van den Eynde uit Lier, Aurelie Van Rompay uit Wommelgem, Eva De Geyter uit Zonhoven, Agnes De Raeve uit Oostrozebeke, Cristina Sapalo uit Antwerpen, Belinda De Bruyn uit Sint-Martens-Lennik, Mikael Ophoff uit Antwerpen en Peter Boone uit Gent.
medialaan Team Koen van links naar rechts: Steph Van Uytvanck uit Sint-Niklaas, Laura Tesoro uit Antwerpen, Jolan Standaert uit Wortel, Seppe De Rooij uit Deurne, Omphile Van den Eynde uit Lier, Aurelie Van Rompay uit Wommelgem, Eva De Geyter uit Zonhoven, Agnes De Raeve uit Oostrozebeke, Cristina Sapalo uit Antwerpen, Belinda De Bruyn uit Sint-Martens-Lennik, Mikael Ophoff uit Antwerpen en Peter Boone uit Gent.

TEAM KOEN

Koen: "Sterallures? Ik heb dat gehad, ik zal het u zeggen. Ik was 21 jaar of zo, toen ik echt veel te bekend werd. Als iedereen zegt: 'Jonge jonge, mag ik een handtekening van u op mijn borst, mag ik een handtekening daar', dan laat je je dat welgevallen. Gelukkig zijn er dan mensen rond u die zeggen: 'Hey maat, dimt eens wat, jongen'".
De sfeer zit er ook snel in: als ze samen beginnen zingen, ontbreekt enkel nog het kampvuur.

Team Regi met van links naar rechts: Lisa Gilissen uit Diest, Emily Vannes uit Heusden-Zolder, Steven Van Peborgh uit Berchem, Melanie De Saedeleer uit Tienen, Jamilla Baidou uit Stabroek, Cyra Gwyneth Kukenheim uit Zellik, Joke Herremy uit Bassevelde, Dina Boshra uit Blankenberge, Elien Cauwelier uit Perk, Charlotte Van Schuylenbergh uit Aalst, Dunja Mees uit Mechelen en Johan Van Royen uit Hamme.
medialaan Team Regi met van links naar rechts: Lisa Gilissen uit Diest, Emily Vannes uit Heusden-Zolder, Steven Van Peborgh uit Berchem, Melanie De Saedeleer uit Tienen, Jamilla Baidou uit Stabroek, Cyra Gwyneth Kukenheim uit Zellik, Joke Herremy uit Bassevelde, Dina Boshra uit Blankenberge, Elien Cauwelier uit Perk, Charlotte Van Schuylenbergh uit Aalst, Dunja Mees uit Mechelen en Johan Van Royen uit Hamme.

TEAM REGI

Regi nodigt zijn team uit op oudejaarsavond voor een feestje. "Nu besef je dat artiesten moeten werken op het moment dat andere mensen zwaar aan het feesten zijn", en prompt worden de glazen gevuld. "Dat ga je nog veel moeten doen bij mij. Drinken. Dat is een beetje mij hobby". Hij laat ze elkaars auditie bekijken. "Eens zien of jullie elkaar dan nog zo tof zullen vinden".  De kandidaten proeven van de roem. Regi's roem, maar zijn teamleden mogen met champagne spuiten en ze mogen mee op Het Podium. Tofkes.

Team Axelle met van links naar rechts: Koen en Jo Smets uit Genk, Els Seymus uit Beerzel, Jessica Ndimubandi uit Borgerhout, Emma Lauwers uit Sint-Martens-Lennik, Laure Mot uit Dilbeek, Eva Hendriks uit Antwerpen, Gwenn Hendrickx uit Hoogstraten, Dwayne Daeseleire uit Mariakerke, Steven Van den Panhuyzen uit Nossegem, Fiona De Coene uit Gent, Cas Vandecruys uit Geel en Eline Berckmans uit Brasschaat.
medialaan Team Axelle met van links naar rechts: Koen en Jo Smets uit Genk, Els Seymus uit Beerzel, Jessica Ndimubandi uit Borgerhout, Emma Lauwers uit Sint-Martens-Lennik, Laure Mot uit Dilbeek, Eva Hendriks uit Antwerpen, Gwenn Hendrickx uit Hoogstraten, Dwayne Daeseleire uit Mariakerke, Steven Van den Panhuyzen uit Nossegem, Fiona De Coene uit Gent, Cas Vandecruys uit Geel en Eline Berckmans uit Brasschaat.

TEAM AXELLE

Axelle ontmoet haar team in de ICP-studio's. Daar kijken haar teamgenoten zich de ogen uit op haar gouden platen. Maar ook voor Axelle is het spannend haar bende te ontmoeten. "Ze was even nerveus als wij, en dat stelde ons gerust", zegt Laure.

Axelle geeft haar teamleden meteen huiswerk: kies een soulvol nummer en zing het. "Je krijgt niet zo vaak zulke kansen in je leven. Zorg ervoor dat je later geen spijt krijgt dat je niet alles hebt gegeven", luidt haar advies, en ze nodigt de hele bende uit op haar concert in de Ancienne Belgique. 'Un peu de promotion' never hurt nobody, quoi.