Angelina Jolie aan HLN.be: "Ik verkies regisseren boven acteren"

Angelina Jolie in het 'Egyptian Theatre'.
photo_news Angelina Jolie in het 'Egyptian Theatre'.
'Award season' is dit weekend begonnen in Los Angeles met de Golden Globes en tal van preparty's. Dat betekent heel wat celebs, glamoureuze feestjes en peperdure designerjurken op de rode loper. Onze Hollywoodcorrespendent had de kans om Angelina Jolie te ontmoeten tijdens een gesprek met haar Belgische collega's Jean-Pierre en Luc Dardenne.

Zowel de Belgen als de Amerikaanse actrice, die het er nu voor de eerste keer als regisseur van de film 'The land of blood and honey' het er op waagt, zijn genomineerd in de categorie buitenlandse films. In de Egyptian Theatre op de Hollywood Boulevard praatten ze gisteren met de Spaanse regisseur Piedro Almodovar en de Iraniër Asghar Farhadi over de moeilijkheden die ze kenden om met een niet-Engelstalige film de concurrentie aan te gaan met de rest van het Hollywoodgeweld.

Weinig geld en tijd
Het is wat vreemd dat de film 'In the land of blood and honey' van Angelina Jolie in deze categorie genomineerd is, want er is ook een Engelstalige versie van. Ze legt haar motivatie uit: " Ik maakte een versie in het Bosnisch, maar ook een in het Enels, onder druk van de distributeurs. Zelf wilde ze het liefst in de oorspronkelijke taal van de acteurs werken. "We hadden een erg strak schema en een krap budget, maar de acteurs hebben erg hard gewerkt om elke scène zowel in het Engels als in hun moedertaal op te nemen. Ik heb het scenario in mijn eigen taal geschreven, dan werd het vertaald. De acteurs, die het onderwerp en de situatie beter kennen dan ik, hebben mee geholpen het verhaal geschreven."

Liever regisseur

Angelina staat duidelijk achter deze prent en je kon ook zien dat ze in haar nopjes was. Ze straalde in haar zwarte mantelpakje, haar lokken waren braaf opgestoken en de eenvoudige oorbellen maakten het af. De actrice maakte tal van mopjes en ze kwam erg gevat uit de hoek. "Ik verkies het regisseren boven zelf acteren. Het is wel moeilijker, je draagt meer verantwoordelijkheid. Door het maken van deze film heb ik zoveel geleerd, het heeft mijn leven veranderd. Omdat ik zo gedreven ben door het onderwerp, had ik de energie om door te zetten. Ik ben zo gepassioneerd om mensen te informeren over de moeilijkheden en de oorlog die Bosnië in de jaren '90 heeft gekend. De ogen van mensen voor de rijke, maar loodzware geschiedenis van dit gebied te openen, dat is mijn doel."
 
Trouw aan België

De Belgen Jean-Pierre en Luc Dardenne staan vanavond voor een moeilijke taak, het opnemen tegen iconen Piedro Almodovar en Angelina Jolie is niet makkelijk. Maar ook al krijgen ze nu al erkenning uit Amerika, ze zullen ons land en zelfs hun Waalse dorp Seraing niet snel verlaten. Luc: "Ik wil wel, maar mijn broer niet. Sommigen zeggen dat we het onszelf makkelijk maken door te filmen waar we onze jeugd hebben doorgebracht. Maar het is ook een erg interessant gebied. Vroeger was het een rijke streek , er was veel industrie. Sinds de jaren '70 verarmde het gebied, en nu is er veel werkloosheid, armoede en eenzaamheid. Daarom zijn veel mensen vertrokken uit het gebied. Met onze films willen we mensen terug naar hier lokken." (ep)

Angelina Jolie en Piedro Almodovar hebben het duidelijk naar hun zin.
afp Angelina Jolie en Piedro Almodovar hebben het duidelijk naar hun zin.
Van links naar rechts: Piedro Almodovar, Angelina Jolie, Asghar Farhadi, en de broers Dardenne.
afp Van links naar rechts: Piedro Almodovar, Angelina Jolie, Asghar Farhadi, en de broers Dardenne.