André Greipel sterk in Tour of Britain, maar dit fietskader gaat met de aandacht lopen

Kos (screenshot)
André Greipel heeft vanmiddag de eerste rit in de Tour of Britain (2.BC) gewonnen. De Duitser van Lotto-Soudal won de massasprint voor de Australiër Caleb Ewan (Orica-GreenEdge) en de Nederlander Ramon Sinkeldam (Giant-Alpecin). Greipel is ook de eerste leider. Mark Cavendish (Dimension Data) kwam ten val in de slotkilometer. Die valpartij leverde in ieder geval een spectaculair beeld op van het kader van de fiets van Viviani. Dat volledig in twee gebroken was.

De start van de 13e Tour of Britain werd gegeven in het Schotse Glasgow. De vlucht van de dag werd al snel gevormd. De Belg Emiel Wastyn (An Post-Chain Reaction), Jasper Bovenhuis (An Post-Chain Reaction), Peter Williams (One Pro Cycling), Thomas Moses (JLT Condor) en Jonathan McEvoy (NFTO) namen in het openingsuur een voorsprong van vier minuten.

In het peloton zorgde Dimension Data, voor sprinter Cavendish, ervoor dat de voorsprong niet hoger opliep. Halfweg koers schommelde de kloof rond de drie minuten. Die kloof bleef slinken in de finale. Wastyn probeer het alleen, maar zonder succes. Met nog 25 kilometer op de teller, bedroeg de voorsprong van de vijf leiders nog amper 30 seconden en de sprint in Castle Douglas was onvermijdelijk.

Op 200 meter van de streep gingen een aantal van de sprinters (Cavendish, Juan Jose Lobato, Viviani en ook Dylan Groenewegen) onderuit in de laatste bocht. In de sprint toonde Greipel zich dan de sterkste, voor Ewan en Sinkeldam. Jens Debusschere (Lotto-Soudal) kwam tiende en was de beste Belg.

TDW
TDW