Anderlecht en Club gewaarschuwd: "In de winter corrigeren en het mag wat kosten"

AA GENT IS ZICHZELF NIET, MAAR HET KOMT WEL GOED, ZEGT IVAN DE WITTE

photo_news
'Straks missen we nog play-off 1.' Ho! Nu wil Hein de dingen graag wel eens vaker scherp zetten, maar als SOS-signaal kan het tellen. Zijn voorzitter wuift evenwel alle zorgen omtrent de mindere vorm van AA Gent weg. Ivan De Witte roept in dit interview de Buffalofamilie samen en verwijst naar Bobby McFerrin: 'Don't worry, be happy.'

"Toen ik mijn ontslag gaf bij Sidmar (nu Arcelor Mittal, red.) - waar ik een mooie kaderfunctie had - om mijn eigen onderneming te beginnen, zei iedereen: 'Wat doe je nu?' 'Let it be', dacht ik. Maar Hudson is een mooi bedrijf geworden (trots). Toen ik voorzitter werd van de Liga, hadden ze mij graag eens tegen de muur zien lopen. 'We will see', antwoordde ik. Ik ben niét tegen de muur gelopen, integendeel (glimlacht). En toen we aan het nieuwe stadion van AA Gent begonnen, klonk het: 'Laat hem maar doen, het komt er nooit.' Wel, we hebben dan misschien drie keer de eerste steen gelegd, de Ghelamco Arena staat er. Ik heb dus vertrouwen opgebouwd. Vandaar: ook al is het even wat minder, nu, met AA Gent, dit komt wel goed."

Photo News

Maakt u zich dan geen zorgen, voorzitter? Uw ploeg haalt buitenshuis 3 op 21.

"Als jullie denken dat ik in de put zit, moet ik jullie ontgoochelen. We zullen hier uit geraken - ik maak me geen fundamentele zorgen. Trouwens, ook in Mechelen domineerden we de wedstrijd. Alleen creëerden we te weinig kansen."

Dat is al een heel seizoen zo.

"Het vertrek van een aantal jongens is nog niet helemaal opgelost. De voornaamste schakel die we missen is Kums. Toen Hein bij ons kwam, zei hij: 'Ik moet maar één iemand hebben: Sven Kums.' We vonden dat toen wat extreem bekeken, maar nu zie je dat Sven onmisbaar was. Hij ging de bal halen, had een versnelling met de bal aan de voet, waarna nog een zeer goede passing volgde. Die overbrugging zie je nu minder. We hebben vier stations nodig om hetzelfde te realiseren. Ik mis die snelheid en die zuiverheid in de omschakeling."

Esiti, Van Der Bruggen, Schoofs, Rabiu,... Vanhaezebrouck zet elke wedstrijd iemand anders naast Neto.

(knikt) "Hij is nog altijd aan het zoeken naar de beste oplossing."

Photo News

We zijn intussen wel al november. Wordt het verlies van Kums in januari gecorrigeerd?

"Ja. Waar er moet gecorrigeerd worden, zullen we ook corrigeren. We zijn dat verplicht. Corrigeren is overigens geen schande. Zoiets maakt deel uit van het leiden van een club."

Het zal geld kosten, voorzitter. Wie wil nu zijn beste speler in het midden van het seizoen afstaan?

"AA Gent is financieel een erg gezonde club. Weet je wat het moeilijkste is? Een echte leider vinden. Zoals Vormer zich ontplooit bij Club, zo iemand hebben wij nog niet. Kums was een leider. Op zijn manier. Hij leidde door expertise, door zijn manier van spelen - niet zozeer door zijn stijl. We missen hem meer dan gedacht."

Intussen zit de vervanger van Sels - Rinne - op de bank en haalt de opvolger van Depoitre - Kujovic - niet eens de selectie.

"Laat ons de keeper in het midden laten. Thoelen doet het momenteel goed en straalt veel vertrouwen uit. En de vervanger voor Depoitre is eerder Coulibaly dan Kujovic. Die is nooit als een echte nummer 9 gezien, wel als een tweede spits."

Photo News

Maar u had tot dusver toch meer van AA Gent verwacht?

"Neen. Ik ben niet verrast door wat zich nu afspeelt. Meer nog, ik had dit voor een stukje ingecalculeerd. Als je drie key players wegdoet, betaal je daar tijdelijk een prijs voor. We moeten niet dromen, hé. Kijk naar PSG. Zonder Ibrahimovic is dat niet meer dezelfde ploeg. (denkt na) Ik vermoed dat er onder de supporters wel wat ontgoocheling leeft - het verwachtingspatroon ligt tegenwoordig zeer hoog. Maar ze moeten niet ontgoocheld zijn. Dit komt goed."

Wat sterkt u in die overtuiging?

"Eén: de kwaliteit van onze brede kern. En twee: Hein die niet alleen een goede coach is maar ook een sterke tacticus. Het zal wel in elkaar vallen. Ik herinner me de start van Club Brugge vorig seizoen. Het verloor onder meer met 4-0 bij ons en later ook in Napels. Wel, Aad de Mos zei toen in een interview dat die nederlaag in Italië het begin van de heropstanding was."

Photo News

Vanhaezebrouck trekt ondertussen wél aan de alarmbel.

"Hein heeft zijn manier van communiceren. Het maakt deel uit van onze competitie. Hij geeft kleur aan het Belgisch voetbal. En aan AA Gent."

U zal hem missen, de dag dat hij vertrekt?

"Ja. Los van zijn kwaliteiten vind ik Hein 'a man with colour'. Ik hou van zulke mensen. En wie kleur geeft, die kleurt er ook wel eens naast. (lacht)"

Zoals na Club Brugge, toen hij genadeloos was voor scheidsrechter Alexandre Boucaut?

"We hadden dat misschien met iets meer ratio moeten aanpakken. Maar we mogen in dat verhaal niet voorbijgaan aan het feit dat de werking, de opvolging en de begeleiding van scheidsrechters anders moet."

Photo News

Denkt de voorzitter op zo'n moment dan ook iets té emotioneel?

"Voetbal houdt nu eenmaal veel emotie in. Het is goed om dat voor een deel te hebben. Als je het op een schaal van 1 tot 10 zou uitdrukken, geef ik mezelf 5 qua emotie. Ik ben geen 8, maar evenmin een koude 2. Roger Vanden Stock zal op 3 of 4 zitten - Roger is nóg meer beheerst."

Heeft u na die 5-0 tegen Shakhtar wakker gelegen?

"Uiteraard. Ook al was het niet de juiste weergave van de wedstrijd en speelden we tegen een ploeg die volgens mij tot de zestien beste clubs van Europa behoort. Zat Shakhtar vorig jaar in onze Champions Leaguepoule, dan had het wellicht eerste geëindigd. Maar wij nog altijd als tweede, hé. (lacht)"

BELGA

Merkte u in Oekraïne dat AA Gent uit de Champions League komt? Dat jullie niet meer die onbekende ploeg zijn?

(knikt) "Gent heeft op korte tijd 'een begin van reputatie' opgebouwd in Europa. Zonder twijfel. Dat merk je aan de manier waarop we ontvangen worden en hoe ze ons met respect behandelen. Vorig jaar was dat aanvankelijk niet het geval. Zo was Jean-Michel Aulas (de voorzitter van Lyon, red.) te laat op het officiële diner in het Hof van Cleve - dat hoort eigenlijk niet. Hij zag het wellicht als een verplichting. Zijn speech was er ook één uit de losse pols. Maar in Lyon was het een wereld van verschil. Daar voelden we wel respect. Aulas was er tot in de puntjes voorbereid. Hij had zes bladzijden in zijn hand tijdens zijn toespraak."

Daarom is het belangrijk dat AA Gent zijn reputatie in stand houdt.

"In België én in Europa. Wij weigeren te zeggen dat ons Europees verhaal ballast is. Ik vind het jammer dat sommige andere clubs verkondigen dat Europees voetbal ondergeschikt is. Je speelt toch een heel jaar voor zo'n Europees ticket? En je weet op voorhand dat het een extra belasting vormt. (op dreef) Dan speel je beter voor de zesde plaats in het klassement, hé. Ik trek ten strijde tegen de afbraak van de Europa League. Oké, er is een verschil met de Champions League, maar er is nog een groter verschil tussen de Europa League en géén Europees spelen. Weet je, ik ben bang dat er na 2021 geen plaats meer zal zijn voor een Belgische ploeg in de Champions League. Net daarom moeten we opletten dat we de Europa League niet zélf devalueren."

Photo News

Bent u uitgenodigd om op 9 november op Schiphol met de Nederlandse topclubs te gaan praten over de Atlantic League?

"Nee en ik vind dat ook niet erg. Het zou tijdverlies zijn, want die Atlantic League is een waanzinnig idee. Het heeft gewoon geen kans. Wie is er nu geïnteresseerd in een match tussen pakweg Zulte Waregem en Örebro?"

Er komt stilaan wel wat kritiek op de huidige competitieformule - uw kindje, zeg maar. Is de reguliere competitie wel nog spannend genoeg? Club denkt er zelfs aan om naar een competitie met twintig ploegen te gaan.

"Dat er verbetering nodig is, kan ik me best voorstellen. Maar naar een reguliere competitie van twintig ploegen gaan, is waanzin. België heeft niet de economische, noch de sportieve ruimte om twintig ploegen te runnen in de hoogste afdeling. De play-offs beïnvloeden duidelijk de spankracht. Ik denk dat het Belgisch voetbal sinds het invoeren van de play-offs ook kwalitatief hoogstaander is én een betere reputatie heeft. Voor een klein land als België blijft deze formule best behouden. Al gaan we in de toekomst misschien beter naar veertien ploegen. Zo zal 1B - laat ons toch gewoon tweede klasse zeggen - met tien ploegen ook wat meer gestoffeerd zijn."

BELGA

Kan dit op korte termijn gerealiseerd worden?

"Pro domo spreken is moeilijk. Ik heb daar geen zin meer in. Maar toen we zoveel jaren terug spraken over zestien ploegen, was dat zogezegd ook onbegonnen werk. Net als het invoeren van de play-offs. En toch is het gelukt. Er moet nu iemand opstaan die met visie, kracht en volharding een afslanking naar veertien clubs moet trachten te realiseren. Ik ga geen rol meer spelen, maar mijn ideeën zal ik wel overmaken."Video