Anderhalf uur surfen op smartphone kost Bornemnaar 4.300 euro

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De vakantie in Turkije die twintiger Gregory Paridaens in het kerstverlof hield, krijgt nog een duur staartje. De Bornemnaar ging met zijn smartphone ginds op internet en moet nu meer dan 4.300 euro betalen, schrijft Gazet van Antwerpen vandaag.

Al na één dag in het hotel kreeg Gregory een sms'je dat hij al vijftig euro bovenop zijn abonnementsprijs zat. Operator Telenet sloot de internettoegang af, maar Gregory kreeg de mogelijkheid om het te deblokkeren, als hij het sms'je unblock stuurde. Gregory wist wel dat zijn rekening hoger zou zijn dan normaal, maar hij was in de veronderstelling dat hij meestal op de wifi-verbinding van het hotel zat. Dat bleek niet het geval.  

Gregory kreeg na drie dagen een nieuw bericht van Telenet met de melding dat zijn internet op de smartphone opnieuw werd geblokkeerd omdat de kosten te hoog werden. Hij contacteerde zijn moeder en broer in België en zij zagen op 'Mijn Telenet' dat de kosten al opgelopen waren tot 4.370 euro. "Ik stond aan de grond genageld. Ik was in Turkije niet langer dan anderhalf uur online geweest", zucht Gregory.

Telenet zegt in een reactie aan de krant dat Gregory's factuur niet geheel wordt gecrediteerd. "We begrijpen dat dit een vervelende situatie is voor de klant maar we hebben hem duidelijke communicatie gestuurd,", stelt woordvoerster Isabelle Geeraerts. "We hebben hem een sms gestuurd met de geldende tarieven in Turkije en we waarschuwden hem dat hij op dag één al meer dan vijftig euro had verbruikt. De klant heeft er, na onze sms, bewust voor gekozen om verder te surfen in Turkije". Eén megabyte in Turkije binnenhalen kost volgens de geldende tarieven tien euro.  De kosten van de eerste dag, 212 euro, hoeft Gregory niet te betalen, maar de rest van het bedrag wel.

Het is niet de eerste keer dat Vlaamse toeristen na vakantie worden geconfronteerd met een peperdure factuur. Een koppel uit Leopoldsburg dat in 2009 hun laptop meenam naar Frankrijk om daar dagelijks te video-chatten met het thuisfront, moest meer dan 9.800 euro ophoesten.