Vasili Nebenzja, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties.
Volledig scherm
PREMIUM
Vasili Nebenzja, de Russische ambassadeur bij de Verenigde Naties. © AFP

ANALYSE. Hoe een stemming bij de VN deze week Poetin zijn nucleaire plannen kan doen opbergen

De Verenigde Naties hebben niet de reputatie dat ze wegen op de wereld. Maar de stemming die er deze week gepland staat over Oekraïne, kan een droom van Vladimir Poetin doorprikken — en zo een nucleaire aanval tegengaan. We leggen uit waarom en staan ook even stil bij de vraag hoe Rusland zijn vetorecht bij VN zou kunnen verliezen.

 1. “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogsjournalisten
  TV

  “Ik wist op dat moment dat ik ging sterven”: nieuwe docu ‘War Junkies’ vertelt het verhaal van oorlogs­jour­na­lis­ten

  Op het Filmfestival van Oostende is ‘War Junkies' in première gedaan. Een driedelige documentairereeks over “de achterkant van de oorlogsjournalistiek", zoals regisseur Jasper Christiaens het omschrijft bij VTM Nieuws. “We zochten naar fotografen, fixers, cameramannen ... Mensen die anders heel weinig aan het woord komen, maar die wel daarheen gaan, hun job doen en hun leven op het spel zetten om ons te laten zien wat daar gebeurt.” Onder hen ook VTM Nieuws-cameraman Stijn De Smet. “Ik vind het handig dat je als cameraman nog een filter hebt", zegt hij. “Je kijkt niet rechtstreeks, maar door een schermpje. Dat is een vorm van afstand creëren.”
 2. Al negen lokale afdelingen dumpen partijnaam: CD&V “scoort dramatisch”, is “niet sexy” en “staat verruiming in de weg”
  PREMIUM

  Al negen lokale afdelingen dumpen partijnaam: CD&V “scoort dramatisch”, is “niet sexy” en “staat verruiming in de weg”

  9,7 procent haalt CD&V nog in de recentste peiling en lokale afdelingen vrezen dat zo’n dramatische score afstraalt op hun populariteit. Al minstens negen afdelingen trekken volgend jaar naar de gemeenteraadsverkiezingen onder een andere naam, een dozijn andere denken erover na. “Met bijna 35 procent beloonde de kiezer ons voor ons lokaal beleid en dat is een schril contrast met de huidige peiling van CD&V”, klinkt het in Vosselaar.