Reuters
Volledig scherm
PREMIUM
Reuters © Reuters

ANALYSE. “Als de politiek faalt zal het populistisch spook dat door Europa trekt nog meer wind in de zeilen krijgen”

Bij de bakker valt ondertussen de vraag of de prijs voor de vrede niet te hoog is. Voor een oorlog, in een land dat niet eens lid is van de EU of NAVO, waar we niet zoveel mee te maken hebben. Stel dat burgers en hun leiders vooraf wisten welke energieprijs aan de sancties hangt, zou men ze destijds zo ingevoerd hebben? De vraag maakt ongemakkelijk.

42 reacties

 • Michel Van Eycken

  2 maanden geleden
  Een tankbeurt met mijn vrachtwagen brengt op 10 minuten de staatskas bijna 1000.00 € op aan accijnzen en BTW , waar gaat dat geld allemaal naartoe ?
 • Polutnik Ronald

  3 maanden geleden
  Europa en bondgenoten moeten Oekraïne bijstaan en steunen , en dit met geld en met moderne wapens . Zowel aanvals wapens als verdedigings wapens en misschien ook gevechtsvliegtuigen , met een bereik van meer dan 500 km tot 1000 km . Dan was het allang opgelost die oorlog .
 • Kris Wyns

  3 maanden geleden
  Het lijkt me dat het vanuit moreel oogpunt niet zo vanzelfsprekend is als Devos schijft, want is het wel echt OK dat de bevolking van West-Europa elke dag armer wordt, dat fabrieken zullen sluiten zoals in 1930, dat steenkool weer OK is? Is het OK dat de bureaucraten van Europa gewoon het scenario van de VS volgen: meer wapens bij hen kopen, hun ooit verdoemd schaliegas aanprijzen, hun oorlog met Rusland op Europees grondgebied uitvechten zodat de ze economisch en politiek nog sterker worden?
 • John Stahl

  3 maanden geleden
  De Euro-politiekers die deze sancties ingevoerd hebben zijn allemaal onverkozen door de bevolking. De democratie werkt dus goed in Europa. In Rusland daarentegen hebben ze een leider die wel democratisch is verkozen. Rusland is dus duidelijk een dictatuur. Tenminste, dat is de redenering van onze competente Euro-politiekers.
 • Jos Brems

  3 maanden geleden
  Als de politiek-correcte partijen schrik krijgen omdat de kiesdrempel in zicht komt, dan noemen ze andere parijen "populistisch" of " extreem". En dan vormen ze nog liefst een cordon rond partijen die de verkiezingen winnen. Dat is de poco democratie.