ANA-topman toont bezorgdheid én ambitie over route Brussel-Tokio

AFP
Sinds de aanslagen in Parijs en Brussel hebben de Japanners minder zin in reizen naar Europa. "Ik ben daarover bezorgd", zo zei Shinya Katanozaka, de topman van de Japanse luchtvaartmaatschappij ANA tijdens een ontmoeting met de Brusselse delegatie in Tokio. Tegelijkertijd sprak Katanozaka de wens uit "voor meer passagiers- en goederenvluchten tussen Japan en België".

ANA startte op 25 oktober vorig jaar met een dagelijkse verbinding Brussel-Tokio. Na de aanslagen van 22 maart moesten de vluchten twee weken worden opgeschort, waarna ze op 3 april konden hervatten. De onderbreking trof ongeveer 4.500 passagiers.

"Japanners houden van Europa en Brussel, maar voor ons is veiligheid het belangrijkste", aldus de ANA-topman. "De reservaties verliepen tot 22 maart heel goed, ook voor de 20 procent transitpassagiers in Brussel. De bezettingsgraad van onze vliegtuigen bedroeg 85 procent", vulde Atsuhi Asano aan, die bij ANA verantwoordelijk is voor het departement "allianties en internationaal".

Topman Katanozaka toonde zich dan wel bezorgd over de verminderde reislust van Japanners richting Europa, tegelijkertijd voegde hij toe dat "we zien dat de activiteiten aan het heropstarten zijn, met name in businessclass". Zonder verder in detail te treden, zei hij nog "meer te willen doen voor meer passagiers- en goederenvluchten tussen onze beide landen".

Een delegatie van het Brussels gewest onder leiding van minister-president Rudi Vervoort is momenteel in Tokio voor de Brussels Days 2016.