Amnesty: "Standrechtelijke executies en gruweldaden aan beide zijden in Oost-Oekraïne"

Het pro-Oekraïense St. Maria-bataljon neemt deel aan een militaire oefening in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Mariupol.
AFP Het pro-Oekraïense St. Maria-bataljon neemt deel aan een militaire oefening in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Mariupol.
In het oosten van Oekraïne voeren zowel pro-Russische separatisten als pro-Kiev-groeperingen standrechtelijke executies en andere doelbewuste moorden uit, maar niet op de schaal die de Russische media en de Russische autoriteiten willen doen geloven. Dat moet blijken uit een rapport van Amnesty International.

Amnesty ging voor het rapport "Summary killings during the conflict in Eastern Ukraine" op onderzoek in het Oost-Oekraïense Donbass en interviewde onder andere slachtoffers van mensenrechtenschendingen, ooggetuigen, medisch personeel en strijders aan beide kanten van het conflict.

"Er bestaat geen twijfel dat beide kanten zich schuldig hebben gemaakt aan standrechtelijke executies en gruweldaden, maar het is lastig om een duidelijk beeld te krijgen van de schaal van deze misdaden", zegt John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië van Amnesty International. "Het lijkt erop dat veel gruwelijkheden nog niet aan het licht zijn gekomen en dat andere moedwillig verkeerd zijn gerapporteerd. Ook is gebleken dat enkele schokkende gevallen waarover de Russische media hebben bericht, flink overdreven zijn."

Veel gruwelijkheden zijn nog niet aan het licht gekomen, andere zijn moedwillig verkeerd gerapporteerd

John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië van Amnesty International

Gruweldaden overdreven

Amnesty deed onder meer onderzoek naar berichten in de Russische media eind september over de ontdekking van massagraven in Komunar en Nyzhnya Krynka, in de regio Donetsk. De twee dorpen waren ingenomen door pro-Kiev-groeperingen en er zouden meer dan vierhonderd lichamen gevonden zijn, waarvan enkelen tekenen van marteling vertoonden.

De ngo bezocht het gebied enkele dagen later en vond naar eigen zeggen bewijzen voor de moord op negen mannen en de betrokkenheid daarbij van pro-Kiev-groeperingen. "De realiteit achter Russische claims omtrent 'massagraven' is al triest genoeg maar toont tegelijkertijd aan hoe de beschuldigingen van gruweldaden overdreven worden, met name door de Russische autoriteiten", klinkt het.

"Amnesty acht het van groot belang dat de groeperingen aan beide kanten van het conflict zich concentreren op het onderzoeken en elimineren van standrechtelijke executies, in plaats van het elkaar speculatief beschuldigen van misdaden", luidt het nog.

Een vrijwilliger van het Oekraïense Azov-bataljon neemt afscheid van zijn geliefde.
EPA Een vrijwilliger van het Oekraïense Azov-bataljon neemt afscheid van zijn geliefde.
REUTERS