Amerikaanse regering streng voor Iran, Noord-Korea, Rusland en Israël

Muurschildering in Teheran.
afp Muurschildering in Teheran.
De Amerikaanse regering bereidt nieuwe sancties voor tegen Iran. Dat meldden verschillende Amerikaanse media gisterenavond. Op de eerste werkdag van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken waarschuwden de Amerikanen verder Noord-Korea geen nucleaire wapens te gebruiken, kreeg Rusland ervan langs voor zijn rol in Oekraïne en kreeg Israël te horen dat het bouwen van nieuwe nederzettingen "niet helpt" in het vredesproces.

Met nieuwe sancties tegen Iran wil president Donald Trump de druk verhogen op het land. Amerikaanse media zeggen dat de sancties het nucleair akkoord met Iran niet in de weg zitten. Het land zou gestraft moeten worden voor "destabiliserend gedrag. Trump zou de maatregelen, die tientallen Iraniërs zouden treffen, vandaag aankondigen.

De nieuwe Amerikaanse minister van Defensie sloot zijn bezoek aan Zuid-Korea af met een waarschuwing aan de noordelijke buur. Volgens Jim Mattis zal de Verenigde Staten met een "effectieve en overweldigende" reactie komen als Noord-Korea kernwapens gebruikt. "Elke aanval op de Verenigde Staten of op onze bondgenoten wordt afgeslagen", aldus Mattis in Seoul.

De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Defensie Jim Mattis.
AP De Amerikaanse president Donald Trump en minister van Defensie Jim Mattis.

Sancties Rusland toch ook versoepeld

In de Verenigde Staten zelf gaf de net aangestelde VN-ambassadeur Rusland de schuld van het oplaaiende geweld in het oosten van Oekraïne. De sancties om de bezetting van de Krim worden pas opgeheven als Rusland het gebied teruggeeft aan Oekraïne, aldus Nikki Haley. Ze sprak gisteren voor het eerst in de Veiligheidsraad. "Ik vind het jammer dat ik bij mijn eerste optreden hier de agressieve daden van Rusland moet veroordelen", zei Haley.

Sinds zondag zijn dertien Oekraïense soldaten gesneuveld en dertig gewond geraakt. Ook aan de kant van de rebellen en onder burgers zijn doden gevallen. De Russische president Vladimir Poetin zei gisteren dat de regering in Kiev het conflict opstookt om te proberen de nieuwe Amerikaanse regering aan haar kant te krijgen. Tegelijk met Haleys dreigende woorden werden andere sancties tegen Rusland versoepeld. Barack Obama had maatregelen genomen nadat hij de Russen beschuldigde van inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Sancties tegen de Russische inlichtingendienst FSB liet de regering-Trump gisteren versoepelen.

Rex Tillerson had vandaag zijn eerste werkdag als minister van Buitenlandse Zaken en sprak telefonisch met de leiders van Canada en Mexico, met wie Trump handelsverdragen wil herzien. Hij belde ook met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. De regering-Trump zei in een verklaring dat Israëls bouwactiviteiten in nieuwe en bestaande nederzettingen in bezet gebied niet "behulpzaam" zijn bij het bereiken van vrede met de Palestijnen. Volgens de verklaring heeft het Witte Huis geen officieel standpunt ingenomen en zijn bestaande nederzettingen geen probleem. Israël kondigde in de eerste twee weken van Trumps presidentschap aan in totaal 5500 nieuwe woningen op de Westelijke Jordaanoever te gaan bouwen.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley.
AP De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Nikki Haley.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn nieuwe collega's.
Photo News De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken wordt op zijn eerste werkdag begroet door zijn nieuwe collega's.

NAVO

In het Witte Huis was gisteren ook de ambassadeur van Australië op bezoek, een dag nadat Trumps telefoongesprek met de Australische premier uit de hand liep. Volgens de Amerikaanse president is er een waardeloze overeenkomst over de opname van vluchtelingen uit het land, een verdrag dat hij overigens wel honoreert.

Intussen sprak vicepresident Mike Pence met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken over het belang van de NAVO. Trumps uitspraken over dit in zijn ogen "ouderwetse" transatlantische samenwerkingsverband werden in Europa bezorgd aangehoord. Volgens een verklaring van de vicepresident zijn Pence en Sigmar Gabriel het echter helemaal eens over de centrale rol van de NAVO in de beveiliging van Europa en Noord-Amerika. De twee vonden ook dat de leden van de NAVO ieder "hun eerlijke deel moeten toevoegen aan de gezamenlijke veiligheid". Pence en Gabriel benadrukte bovendien dat de NAVO zich moet aanpassen om het hoofd te kunnen bieden aan bedreigingen zoals gewelddadig extremisme en terrorisme.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn ambtsgenoot Rex Tillerson.
EPA De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel en zijn ambtsgenoot Rex Tillerson.