Amerikaanse ex-president Carter wil zelf naar Noord-Korea om te bemiddelen

reuters
De gewezen Amerikaanse president Jimmy Carter is bereid om als gezant van huidig president Donald Trump opnieuw naar Pyongyang te reizen, om de spanningen tussen Noord-Korea en de VS verder te doen afnemen. Dat heeft hij vandaag verklaard in een interview met de krant New York Times.

Carter was in de jaren negentig, in opdracht van toenmalig president Bill Clinton, al eens naar Noord-Korea gegaan om te bemiddelen. Hij bereikte toen een nucleair akkoord met Kim Il-Sung, de grootvader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un.

Op de vraag of hij bereid is om opnieuw in Noord-Korea te gaan bemiddelen, antwoordt de 93-jarige Carter vandaag meteen "ja, ik zou gaan". Carter zegt dat hij zelf al contact heeft opgenomen met Herbert McMaster, de veiligheidsadviseur van Trump, maar nog geen positief antwoord heeft gekregen.

De 39ste president van de VS (1977-1981) omschreef de Noord-Koreaanse leider voorts als "onvoorspelbaar". "Ze willen hun regime redden. En we overschatten in grote mate de invloed van China op Noord-Korea, en zeker op Kim Jong-Un. Hij is, voor zover ik weet, nooit in China geweest", zo klinkt het.
7 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Eddy Herreman

  Meer dan de helft van de wereld leeft op trillende benen, hebben slechte nachten, liggen en lopen te denken, en voelen zich maar half zo gelukkig meer. Dit voor 2 mensen ene Kim Jong Un en ene president Trump. Bestaat er echt geen beetje verzoening tussen die twee. Ik denk dat de wereld geen winnaars wil. Dat zijn echt 2 mensen die hulp nodig hebben, en met fluwelen handschoentjes moeten aangenomen worden.

 • Peter Mulder

  Ik ga zelf in een paar weken met Kim praten. We hebben Carter daar niet nodig.

 • marcus bastiaensens

  Is 93 jaar. Kan misschien bingo gaan spelen met Kim.

 • Erik Quartier

  Ja,en neem Obama mee

 • Karel Tichmann

  Carter is weer gelukkig, hij heeft de slechtste plaats als President van Amerika verloren, deze laatste plaats behoord nu aan Obama. Verders heeft Carter ook niet op Hillary gestemd. Hij stemde op socialist Bernie Sanders. En volgens Carter hebben "de Russen geen enkele invloed gehad op de verkiezingen, Obama heeft niets geleverd, we hebben niet op Hillary gestemd, omdat ze was gewoon een slechte kandidaat". Makkelijk op te zoeken en onmogelijk te verzinnen...