Amerikaanse douane wil je Twitternaam weten

ANP XTRA
De Amerikaanse douane gaat mogelijk binnenkort naar je gebruikersnamen op sociale media vragen. US Customs and Border Control diende vandaag een voorstel in om mensen die een visum aanvragen daarnaar te vragen, meldt The Verge.

Het gaat daarbij ook om mensen die maar korte periode in de Verenigde Staten verblijven, bijvoorbeeld voor een vakantie.

De vragen zouden niet verplicht zijn, maar worden in het voorstel zo geformuleerd dat dat niet direct duidelijk is. Met de informatie kunnen de online gangen van reizigers nauwgezet worden gevolgd. Het Amerikaanse volk heeft zestig dagen om te reageren op het voorstel voordat dat officieel in behandeling wordt genomen.

De Amerikaanse immigratie- en veiligheidsdiensten staan sinds de aanslag in San Bernardino van vorig jaar onder hoge druk om meer informatie van sociale media te halen. Een van de daders had toen een publiek Facebookbericht achtergelaten tijdens de schietpartij en had jaren eerder privéboodschappen naar Facebookvrienden gestuurd waarin ze geweld besprak. Dat deed ze al voor ze een visum aanvroeg.