Amerikaanse CEO's roepen Trump op om 800.000 'Dreamers' niet uit te wijzen

Mark Zuckerberg, CEO van Facebook
ap Mark Zuckerberg, CEO van Facebook
Bedrijfsleiders van tientallen Amerikaanse ondernemingen roepen president Donald Trump op om het DACA-programma waarmee honderdduizenden jonge sans-papiers in de Verenigde Staten kunnen blijven, niet af te schaffen. De toekomst van 800.000 inwoners van het land hangt immers af van de beslissing van de president. Ook Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, roept Trump op om niet te stoppen met het project.

In een brief aan de Amerikaanse president en een aantal Democratische en Republikeinse Congresleden wijzen bedrijven als Amazon, Apple, eBay, Facebook, General Motors en Microsoft op de economische impact die zo'n beslissing zou hebben.

Impact op economie

"Onze economie zou 460,3 miljard dollar van het bruto binnenlands product en 24,6 miljard dollar aan socialezekerheidsbijdragen en Medicare-belastingsbijdragen verliezen," staat er in de brief die gepost werd op FWD.us, een lobbygroep die opgericht werd door Facebook-CEO Mark Zuckerberg en zich inzet voor immigratiehervorming in de VS.

Het programma, bekend als 'DACA' (Deferred Action for Childhood Arrivals), werd in 2012 opgesteld door Trumps voorganger Barack Obama. Het doel was om illegalen die voor hun zestiende in de VS aankwamen en die in juni 2012 nog geen 31 jaar waren, de garantie te geven dat ze niet zouden worden uitgewezen en dat ze legaal aan de slag kunnen in de VS.

De betrokkenen - het zou gaan om circa 800.000 mensen die de 'Dreamers' worden genoemd, "zijn in Amerika opgegroeid, ze zijn geregistreerd bij de autoriteiten, betalen belastingen en spelen een actieve rol in hun gemeenschap," benadrukken de bedrijfsleiders in de brief. Bovendien ondergaan ze uitgebreide screenings, is meer dan 95 procent van hen schoolgaand of aan het werk en hebben vijf procent van hen een eigen zaak gestart, luidt het.

"We hebben een overheid nodig die Dreamers beschermt," zegt Mark Zuckerberg op zijn Facebookpagina. "Deze jonge mensen vertegenwoordigen de toekomst van ons land en van onze economie. Bijna driekwart van de 25 hoogstgenoteerde bedrijven in de Fortune 500 hebben Dreamers in dienst.

"Onze economie zou 460,3 miljard dollar van het bruto binnenlands product en 24,6 miljard dollar aan socialezekerheidsbijdragen en Medicare-belastingsbijdragen verliezen."

Open brief van Amerikaanse CEO's aan Trump

Republikeinen tegen DACA

Vele Republikeinen zijn tegen DACA, omdat ze er een ongerechtvaardigde amnestieregeling in zien. Trump engageerde zich tijdens zijn campagne om de maatregel af te schaffen, maar gaf er sindsdien tegenstrijdige signalen over.

Volgens Fox News zal hij binnenkort mogelijk aankondigen dat de administratie geen nieuwe DACA-vergunningen meer zal toekennen, maar dat de bestaande geldig blijven tot hun vervaldatum. Dat zou betekenen tot ten laatste 2019.

De (Republikeinse) voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan heeft zijn partijgenoot Trump vrijdag in een vraaggesprek met een plaatselijk radiostation opgeroepen het programma niet af te schaffen, meldde nieuwszender CNN. Hij zei dat het Congres aan een oplossing werkt.


Woordvoerster Sarah Huckabee Sanders van het Witte Huis kondigde vandaag aan dat haar baas dinsdag iets zal aankondigen in verband met Daca.

Ook tegenwind van Paul Ryan

Voorzitter Paul Ryan van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft president Donald Trump opgeroepen niet te stoppen met het immigrantenproject DACA dat onder Barack Obama is ingevoerd. De Republikein Ryan zei dat het niet de taak van Trump is om te bekijken wat er met het project moet gebeuren en dat zijn partijgenoot dit beter aan het Congres kan overlaten.

Obama heeft DACA in 2012 ingevoerd. Met het programma worden mensen die als kind illegaal naar de VS zijn gekomen, beschermd tegen uitzetting. Ook kunnen die immigranten een werkvergunning aanvragen. Volgens The New York Times profiteren bijna 800.000 immigranten, 'dreamers' genaamd, van de regeling. Ryan zei dat de autoriteiten die mensen "gemoedsrust" moeten geven.

Tijdens de verkiezingscampagne heeft Trump gezegd DACA in te trekken en terug te draaien. Of hij dat plan doorzet, laat de president aanstaande dinsdag weten. Dat maakte Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders vandaag bekend.

Paul Ryan
ap Paul Ryan3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • D V

    @Jan Maarten Dreamers zijn geen goedkope werkkrachten. De overheid geeft zelfs financiële hulp aan Dreamers die willen verder studeren. Amazon, Apple, eBay, Facebook, General Motors, etc... zijn multinationals die zich aan de minimumlonen dienen te houden. Die bedrijven zien vooral dat ex Dreamers goede werkkrachten zijn door het feit dat ze de kans gekregen hebben.

  • Karel van B

    Verplicht al die CEO's om ze werk te geven aan degelijke weddes EN hun gezondheidszorg te betalen. Ze gaan rap anders piepen die miljardairtjes. Herinner je je nog die Mexicaanse familie die in de keukens van Facebook werken en in een garage woont? Het artikel is nog geen maand oud.

  • Jan Maarten

    Goedkope werkkrachten zeker ?