Amerikaanse agent tegen blanke vrouw: "We schieten enkel zwarten dood"

CNN screenshot
Een agent uit de Amerikaanse staat Georgia werd op camera vastgelegd tijdens een alcoholcontrole toen hij tegen een blanke bestuurster zei: "We vermoorden enkel zwarten". Luitenant Greg Abbott uit Cobb County is als sanctie op administratieve taken gezet en na een intern onderzoek riskeert hij ontslag. Zijn advocaat voert aan dat Abbott "de situatie probeerde te ontmijnen".

Het incident greep plaats in juli vorig jaar. De bestuurster zegt tegen de agent dat ze bang is haar opgestoken handen te laten zakken om haar gsm te nemen die op haar schoot ligt.

"Ik heb al heel wat video's gezien van agenten ...", zo verklaart ze haar angst. Abbott, ook blank, onderbreekt haar en zegt: "Maar je bent toch niet zwart. Denk eraan, we schieten enkel op zwarten. Ja hoor. We vermoorden enkel zwarte mensen, zie je?"

Nationale verontwaardiging
Televisiestation WSB-TV verzocht het vrijgeven van de beelden, wat eergisteren gebeurde en meteen voor nationale verontwaardiging zorgde. De politie van Cobb County startte een intern onderzoek, dat leidde tot de aanbeveling Abbott te ontslaan.

De advocaat van Abbott, Lance LoRusso, verklaarde dat de agent zijn medewerking verleent aan het onderzoek, en dat zijn opmerkingen bedoeld waren om "een situatie met een weigerachtige bestuurster te ontmijnen".

LoRusso omschreef Abbott als "een zeer gerespecteerde 28-jarige veteraan van het korps van Cobb County" en beklemtoont dat zijn opmerkingen in hun context moeten gezien worden.

"Eervolle man maakte fout"

"In deze context was zijn commentaar er duidelijk op gericht de medewerking van de vrouw te verkrijgen door haar eigen stelling en redenering te gebruiken en zo een arrestatie te vermijden", stelt de raadsman.

In een e-mail veroordeelde politiechef Mike Register de uitspraken van de agent. "Ik ken luitenant Abbott al enkele jaren, en ik heb hem altijd gezien als een eervolle man. Hij maakte een fout. Ik weet niet wat hem bezielde, maar ik weet wel zeker wat er uit zijn mond kwam. En dat is onvergeeflijk en we moeten daar gepast op reageren."

"Wat de context ook mag zijn, dergelijke uitspraken zijn onaanvaardbaar en onvergeeflijk en ze zijn geen aanwijzing van de soort cultuur die we in het korps of in ons district proberen aan te houden", zei hij.

Abbott blijft op de administratieve dienst werkzaam tijdens de duur van het onderzoek, verklaarde Register.

Advocaat Suri Chadha Jimenez, die in deze zaak de bestuurster verdedigt, verklaarde aan de krant Atlanta Journal-Constitution dat hij vindt dat de agent sarcastisch was. "Je krimpt ervan in elkaar, zoiets is onaanvaardbaar." (lees verder onder de video)

Politiechef Mike Register.
CNN screenshot Politiechef Mike Register.

Ik ken luitenant Abbott al enkele jaren, en ik heb hem altijd gezien als een eervolle man. Hij maakte een fout. Ik weet niet wat hem bezielde, maar ik weet wel zeker wat er uit zijn mond kwam. En dat is onvergeeflijk en we moeten daar gepast op reageren

Korpschef Mike Register

Politiegeweld tegen zwarten

Het politiegeweld in de VS is al jarenlang een heet hangijzer. Vorig jaar alleen al doodde de Amerikaanse politie minstens 258 zwarte mensen, zo bleek uit een onderzoek van The Guardian. Van hen waren er 39 ongewapend.

The Washington Post becijferde dat 34 procent van de ongewapende mensen die in 2016 door de politie werden doodgeschoten zwarte mannen waren. Dat is disproportioneel daar zwarte mannen slechts 6 procent van de bevolking uitmaken.

Sinds de dood in 2014 van de 18-jarige Michael Brown, die door de politie werd doodgeschoten in Ferguson, Missouri, hebben de Amerikaanse media uitvoerig bericht dat de politie veel vaker zwarte mannen arresteert en doodt dan eender welke andere bevolkingsgroep. Zes op de tien zwarte mannen verklaarde in een studie uit 2015 dat ze omwille van hun huidskleur oneerlijk behandeld zijn door de politie.

Black Lives Matter
Het politiegeweld tegen zwarten en een reeks ophefmakende zaken waarbij zwarten door de politie werden gedood leidden tot de beweging 'Black Lives Matter'. Die hield vorige maand in Charlottesville een protestactie tegen de extreemrechtse 'Unite the Right'-mars van blanke nationalisten, Ku Klux Klanleden en neonazi's. De 32-jarige Heather Heyer kwam om het leven toen een jonge neonazi met zijn wagen op een menigte tegenbetogers inreed. De reactie daarop van president Donald Trump oogstte veel kritiek omdat hij herhaaldelijk de schuld bij beide kampen legde.
18 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Erik Van Duytekom

  28 jaar en ervaren ? Binnen 40 jaar mss.

 • Jef Patat

  Gewoon heel fout. En het proberen goed te praten is als het kan nog erger.

 • Maurits Hoft

  Hypocrisie ten top zowel van rechts als links maar ja zo gaat dat tegenwoordig, rechts altijd een grote mond en woorden maar geen daden en links ja hetzelfde gebleid als altijd!!! Hahaha stelletje platzakken en er veranderd niets

 • Maurits Hoft

  Hypocrisie ten top zowel van rechts als links maar ja zo gaat dat tegenwoordig, rechts altijd een grote mond en woorden maar geen daden en links ja hetzelfde gebleid als altijd!!! Hahaha stelletje platzakken en er veranderd niets

 • Brat Pidd

  Ach, een beetje sarcasme ....