Alweer prijs: twéé Delta-vluchten maken noodlanding met falende motoren

Een dergelijke Boeing 767 van Delta Airlines raakte in New York in moeilijkheden.
afp Een dergelijke Boeing 767 van Delta Airlines raakte in New York in moeilijkheden.
Twee passagiersvluchten van de Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta hebben vandaag een noodlanding moeten maken in los van elkaar staande incidenten. In beide gevallen liep de landing goed af, al komen de noodlandingen er in een periode dat de problemen met vliegtuigen zich opstapelen.

In een eerste probleemsituatie moest Delta Flight 30, dat vanuit de New Yorkse luchthaven JFK naar Moskou was vertrokken, rond 18u plaatselijke tijd een noodlanding maken. Het vliegtuig, een Boeing 767 met 193 mensen aan boord, raakte in de problemen toen tijdens het opstijgen een van zijn twee motoren uitviel.

Vonken en vlammen
Aanvankelijk werd er gerapporteerd dat de vleugel van het toestel in brand stond, maar die getuigenissen werden niet bevestigd. De Amerikaanse hulpdiensten kregen wel verschillende telefoontjes van mensen die vonken of vlammen aan het toestel hadden gezien. Een medewerker van de controletoren in JFK merkte dat ook op, en gaf het vliegtuig de opdracht om terug te keren. Hoewel het toestel in principe met één motor kan vliegen, moest het meteen zijn negen uren durende vlucht naar de Russische hoofdstad afblazen.

106 brandweerlui werden opgetrommeld bij de noodlanding. Volgens berichten uit de controletoren bleef de piloot kalm tijdens de landing en kon hij zijn toestel aan de grond zetten zonder dat iemand gewond raakte. De oorzaak van het incident is momenteel nog niet bekend.

Noodlanding in Atlanta
Een tweede incident vandaag was er in Atlanta, waar een Delta Airlines-vlucht met bestemming Los Angeles moest terugkeren naar Atlanta om een noodlanding te maken. Ook hier lag een falende motor kort na het opstijgen aan de oorzaak van de noodprocedure.

Net zoals in New York kon de piloot de landing op Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport tot een goed einde brengen.

Lange lijst problemen
De incidenten zijn de zoveelste problemen met grote passagiersvluchten, nadat toestellen van de Australische luchtvaartmaatschappij Qantas de voorbije weken allerlei moeilijkheden kenden en Boeing een testvlucht met zijn Dreamliner moest onderbreken wegens rook in de cockpît. (hlnsydney/tw)