Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Als een hond naar jou loopt tijdens het joggen, wandelen of fietsen, hoe moet je dan reageren?

Wie regelmatig gaat wandelen, lopen of fietsen, kreeg er wellicht al mee te maken. Plots komt een hond naar je toe rennen, springt tegen je aan of loopt al blaffend mee. “Hij doet niets hoor”, klinkt het steevast uit de mond van het baasje. Wie al eens gebeten is, weet wel beter. Maar hoe moet je reageren? Dit zijn de vier zaken die je volgens dierengedragstherapeut Dany Grosemans moet doen.

100 reacties

 • Fernand 'S Jegers

  1 jaar geleden
  Als je je hond aan de lijn houdt, zoals verplicht, dan gebeurt er niets. Een hond is qua agressie niet veel minder dan een wolf of een leeuw. De mensen die hun hond laten loslopen kennen niets van het gedrag van hun dier. Neersteken is er wel over. Een hond echter wegstampen is een daad van zelfverdediging. Ik heb ook een hond gehad, en altijd was hij aan de lijn. Ik heb ook een hond weggestampt die mijn hond wou aanvallen. Tegelijkertijd heb ik de bazin zo hard afgeblaft dat ze ging lopen !
 • L D

  1 jaar geleden
  Honden moeten vrij kunnen lopen. Baasjes moeten daarentegen weten of hun hond te vertrouwen is om vrij te laten lopen. Kleine mormels zijn het gevaarlijkst. Moch zo een klein onding aan m'n broek hangen, ik zou het ook een voetveeg geven, ook al ben ik een hondenliefhebber die al z'n gehele leven honden heeft.
 • Danny De Graeve

  1 jaar geleden
  Honden hebben het recht om ergens vrij rond te lopen, dat is gewoon hun natuur. Telkens aan de leiband is een soort van marteling. Waar dat moet, kan ik me me niet over uitspreken. Anderzijds kan men een dier nooit volledig vertrouwen, hoe braaf ook, het blijft een dier.
 • Yves De Groote

  1 jaar geleden
  Ten eerste moet de hond aan de leiband gehouden worden. Ten tweede moet de hondenbegeleider de hond altijd de baas kunnen.
 • Luc Gorrebeeck

  2 jaar geleden
  Honden moeten altijd aan de leiband en daarmee basta ! Ooit al eens gebeten ? En zo ja, zul je wel anders piepen !
 1. Hondengedragstherapeut na fataal bijtincident: “Maak fokkers verantwoordelijk voor de daden van hun pups”
  PREMIUM

  Hondenge­drags­the­ra­peut na fataal bijtinci­dent: “Maak fokkers verantwoor­de­lijk voor de daden van hun pups”

  “Alle honden bijten”, aldus dierengedragstherapeut Danny Grosemans naar aanleiding van de dood van de 83-jarige man uit Tremelo. Opnieuw blijken honden niet altijd de knuffelbeertjes te zijn die ze lijken. Het bijtincident roept dan ook heel wat vragen op. Hoe gevaarlijk is het ras? Vormen loslopende honden altijd een risico? Als een hond één keer uithaalt, is hij dan verloren? Wij zochten het uit.
 2. INTERVIEW. Minister Vincent Van Quickenbor­ne vanuit zijn safehouse: “We zijn in een nieuwe situatie aanbeland: dit is narcoterro­ris­me”
  Play
  4

  INTERVIEW. Minister Vincent Van Quickenbor­ne vanuit zijn safehouse: “We zijn in een nieuwe situatie aanbeland: dit is narcoterro­ris­me”

  “Het is naïef van die gangsters om te denken dat ze ons met bedreigingen klein zullen krijgen. België zal nooit een narcostaat worden. Wij geven de strijd nooit op.” Justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) is nog moedig en strijdvaardig, op dag vijf in het safehouse. Maar ongeschonden zal hij er niet uitkomen, beseft hij al: “Zolang ik minister ben, zal ik wellicht niet meer alleen naar de bakker kunnen.”