Als bestuurder gsm in de hand? Boete!

Illustratiebeeld.
Photo News Illustratiebeeld.
Wie een boete krijgt, omdat hij of zij een telefoon vasthoudt achter het stuur, kan zich voortaan de moeite besparen om die boete aan te vechten. In een arrest van 14 januari zegt het Hof van Cassatie dat het openbaar ministerie niet hoeft te bewijzen dat de bestuurder het toestel ook echt gebruikt heeft, om hem een boete te kunnen opleggen. De gsm gewoon in de hand hebben volstaat. Dat schrijft De Standaard maandag.

De Brusselse advocaat Cavit Yurt stapte naar Cassatie, nadat zijn cliënte in eerste aanleg en in beroep veroordeeld was, omdat ze haar telefoon vasthield in de wagen. "In het verslag van de agent stond alleen dat hij had vastgesteld dat mijn cliënte haar gsm vasthad", zegt Yurt. "Er stond niet dat ze getelefoneerd had. Ik vond dat een beetje minimalistisch. Normaal staat in een proces-verbaal duidelijk dat de betrokkene aan het bellen of sms'en was. Daarom vond ik dat het de moeite loonde om dat feit te toetsen op zijn legaliteit."

Maar Yurt en zijn cliënte vingen dus bot. In de wet staat dat het verboden is in de wagen gebruik te maken van een draagbare telefoon die in hand wordt gehouden. Volgens het Hof van Cassatie mag het woord 'gebruik' dus ruim geïnterpreteerd worden. In het arrest van 14 januari staat: "In zijn normale betekenis houdt dit in dat het gebruik niet wordt beperkt tot een welomschreven handeling ­zoals bellen of sms'en en dat het in de hand houden door de bestuurder van een draagbaar telefoontoestel tijdens het rijden impliceert dat het toestel wordt ­gebruikt.”
86 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Luc De Bruyn

  Nee, dit helpt geen moer,+ 40 % zijn company gsm s, firma betaald dan toch. Bij betrappen op heterdaad. GSM afgeven en ter plaatse vernietigen per direct !! Zal 100 X effectiever zijn, foto's, contacten, berichten , gewoon direct kwijt ? Doe je waarschijnlijk echt geen enkele keer meer !!! Zo werkt iets, doch brengt inderdaad weeral geen GELD op !!

 • Peter Hegge

  Als elk regeltje en wet gecontroleerd moet worden gaan we allemaal burger politie worden.. En we hebben ene Tommelein die gaat vragen om je buurman te verlinken.

 • Marc Statham

  Politie anoniem op pad sturen in een suv of andere hoge auto zodat ze het goed zien, boetes van minstens 1000 euro en rijverbod..

 • roland Devriese

  Heb een carrière als vertegenwoordiger achter de rug, zonder telefoon of gsm bereik overdag, en dat was geen probleem. Nu kunnen velen niet meer naar de bakker of de thuis naar de wc zonder bereik. Blijkbaar scheelt er iets daar bovenin. En zeggen dat de regering geld nodig heeft is kinderpraat van de bovenste plank, bel niet en er is geen boete, te moeilijk om te begrijpen, opnieuw lezen aub.

 • Christiaan Bruynseels

  Wie zal dit controleren? Groot tekort agenten!