Alles wat u moet weten over Tour 2018: Froome die "een beetje bang" is, kasseien en een spektakelstuk van 65 km

reuters
 • Officiële presentatie Tour 2018
 • Palais des Congrès, Parijs
 • Start om 11u30
 • Ook uitreiking Vélo d'Or
Nieuwe update beschikbaar

highlights


alle berichten

review

Greipel gaat op zoek naar 12de ritzege
Andre Greipel zag in de voorbije Tour een reeks eindigen. Sinds 2008 won de Duitser in elke Ronde waar hij van start kwam een etappe. Maar dat stokte dus in de Tour van 2017. "Ik kijk uit naar de start van de Tour volgend jaar", liet de spurter van Lotto Soudal ooptekenen, "ik zal er, zoals altijd, alles aan doen om in topvorm aan de start te verschijnen en mijn twaalfde ritzege na te jagen."

"Het is altijd een mooi moment als het parcours voor de volgende Ronde van Frankrijk onthuld wordt", opende Greipel. "Ik heb de route al een eerste keer bekeken. De start in de Vendée ziet er mooi uit. In de eerste negen dagen liggen het gros van de sprintkansen. Ongetwijfeld wordt dat ook een nerveuze week, zoals gewoonlijk het geval is in de Tour."

"Bovendien is er veel kans op waaiers die eerste dagen", wist hij, "waardoor iedereen zeker vooraan zal willen zitten om het beslissende moment niet te missen. De kasseirit naar Roubaix is bijzonder. Daar kijk ik ook naar uit, maar dat is een etappe waar nog heel wat anderen kunnen en willen winnen. Ik zie in elk geval heel wat kansen volgend jaar en ik kijk ernaar uit om samen met een sterk Lotto Soudal-team de Tour te rijden."

belga

Peeters: "Heel lastige slotweek"
Quick-Step-ploegleider Wilfried Peeters ziet een Tourparcours waar 'iedereen aan zijn trekken komt'. "Ik zie zeven, acht mogelijkheden om te sprinten, maar ook kansen voor aanvallers, klimmers en klassieke renners. De renners voor het klassement zullen waakzaam moeten zijn, vooral in de eerste week, en er wacht hen een zeer zwaar eindschot."

"Er wordt veel meer gesprint dan vorig jaar", zag Peeters. "Fernando Gaviria maakt zijn debuut in de Tour en krijgt veel kansen. Dan zie ik ook opties met Julian Alaphilippe op de Mûr-de-Bretagne en de rit met het label van Ardense rit (etappe vijf naar Quimper). Voorts zien we toch ook een stevige kasseirit met 21 km kasseien. Dat is veel meer dan we gewoon zijn in de Tour en dan heb je ook enkele korte etappes waar de Tour de mosterd haalt uit de Vuelta. Een Pyreneeënetappe van 65 kilometer zal iets speciaals worden. Ik ben benieuwd wat dit gaat geven. Het wordt echt een zware slotweek. Je moet dan nog iets in de benen hebben. Al moet je er ook geraken, want de eerste dagen zullen zeer verraderlijk zijn voor de klassementsrenners."

"Met Bob Jungels (voor het klassement), Gaviria (voor de sprint) en Alaphilippe (voor de aanval) kunnen we beroep doen op enkele sterke renners. En in die eerste week heb je kansen met waaierritten", weet Peeters. "Natuurlijk, de wind staat minder fel in die periode van het jaar dan in het voor-of najaar, maar als het kan, moet je wel iets proberen. Er zijn immers veel open stukken in de ritten door Bretagne."


La Course is opnieuw een eendagskoers
La Course, de vrouwenwedstrijd tijdens de Tour de France, wordt in 2018 opnieuw een eendagskoers. Dat werd duidelijk bij de voorstelling van de Tour de France 2018. Bij de eerste drie edities lag de finish telkens op de Champs-Elysées, het voorbije jaar werd gespreid over twee dagen. Nu gaat het om één dag, een bergrit van 118 km naar Le Grand Bornand.

De voorbije editie had een apart opzet. Eerst was er een etappe van 67 km met aankomst op de Col d'Izoard. De eerste 20 rensters uit die etappe mochten twee dagen later vervolgens deelnemen aan een tijdrit in Marseille, waarbij de tijdsverschillen van de eerste rit werden gehanteerd. Annemiek Van Vleuten won beide wedstrijden.

Nu keert de Tour-organisatie terug naar een eendagskoers, over 118 kilometer naar Le Grand Bornand. De wedstrijd wordt dezelfde dag als de mannen gereden, 17 juli, maar iets vroeger op de dag en met een gewijzigd parcours. De vrouwen vertrekken aan de oevers van het meer van Annécy, maar rijden wel dezelfde finale als de mannen met ook de Col de Romme en de Col de la Colombière. De finish ligt op de Grand Bornand.

Van Vleuten won vorig jaar op de Izoard.
epa Van Vleuten won vorig jaar op de Izoard.

Marc Sergeant: "Wellicht geen Wellens in de Tour"
Sportief manager Marc Sergeant van Lotto-Soudal was aanwezig bij de presentatie van de Tour de France in Parijs. De kans dat Tim Wellens terugkeert naar de Franse rittenkoers, lijkt klein. "Zoals de kaarten nu liggen, eerder niet", aldus de manager. "Dat heeft niets met het parcours te maken, maar wel met zijn warmte-allergie."

"Het is een mooi parcours, maar wel een stevige slotweek", zag de manager, "en de eerste week zal het een nerveuze bedoening worden met ook de wind die zijn rol zal spelen en veel kansen voor de sprinters. Het wordt geen evident zaak voor de klassementsrenners om alles bij elkaar te houden. En dan zijn er nog enkele mooie etappes met de Mûr-de-Bretagne en de 'Ardense rit' naar Quimper."

De eerste twee ritten en de vierde etappe naar Sarzeau zijn op maat van de sprinters, maar ook in etappe zeven en acht, als waaiers het peloton niet door elkaar schudden, zijn de sprinters aan zet. "En dan volgen er nog drie kansen in de laatste twee weken: de dertiende etappe naar Valence, de rit naar Pau (etappe 18) en in Parijs", weet de manager. "Dat zijn toch heel wat kansen en we hopen die met Andre Greipel te grijpen." De voorbije editie won hij niet en kwam hij er vaak zelfs niet aan te pas in de sprint. "André heeft me beloofd dat hij weer wil sprinten zoals vanouds. Dat hoor ik graag en dan zie ik toch ook redelijk veel etappes waar aanvallers kansen hebben. Thomas De Gendt zal dit parcours graag zien, het zal ook Tiesj Benoot bekoren en ik hoop dat we het volgend jaar in de Tour weer kunnen afwerken, in de sprint, in de aanval, zoals we dat de voorbije Vuelta hebben gedaan."

Vorig jaar klonk meteen na de Tourpresentatie "met zo'n editie kunnen we Tim Wellens opnieuw naar de Tour lokken" bij de manager. Dit jaar gaf hij op en het klikt nog altijd niet tussen de Limburger en de Tour. "In principe, zo'n parcours moet hem ook liggen, maar de ervaring leert ons toch dat de warmte een moeilijkheid blijft voor hem en zolang we geen oplossing hebben voor dat probleem, lijkt het me moeilijk. Ik moet het nog eens met Tim daarover hebben, maar ik vermoed dat hij er volgend jaar niet bij zal zijn. Het is nog niet definitief, maar ik denk eerder niet."

belga

Froome: "Het wordt nerveuze Tour"
Chris Froome was uiteraard een druk gesolliciteerd man bij de Tourpresentatie. De viervoudig laureaat kan zich in 2018 op gelijke hoogte hijsen met het kwartet Anquetil-Merckx-Hinault-Indurain, elk goed voor vijf eindzeges in 'La Grande Boucle'. "Het wordt in elk geval een nerveuze Tour", reageerde Froome. "En een zeer zware uitdaging. Of dit parcours mij op het lijf geschreven is? Dat weet ik niet. Ik weet wel dat ik er mij zal aan moeten aanpassen. De eerste negen dagen maken mij een beetje bang. Er is de wind, een gebrek aan hooggebergte, en een etappe met veel kasseistroken. Normaliter rij ik graag over de kasseien, maar er is natuurlijk altijd het risico van een technisch mankement."

TDW

Slechts acht renners per team
De Internationale Wielerunie (UCI) bepaalde eerder al dat het aantal renners per ploeg in grote ronden wordt teruggebracht van negen naar acht. Er komen in de Tour 2018 daardoor slechts 176 renners aan het vertrek, iets waarvoor Tourbaas Prudhomme al langer pleitte. "In de eerste plaats is het vooral een goede zaak voor de veiligheid in de koers." Het kan mogelijk ook de dominantie van een ploeg als Team Sky van Chris Froome indammen. Prudhomme: "Maar Sky is natuurlijk gewoon een heel sterk blok. Dit jaar viel Geraint Thomas heel snel uit, maar uiteindelijk maakte dat weinig uit voor Froome zelf. Zijn ploeg is zo sterk in de breedte."

rv

Alberto Contador: "Het wordt een open Tour"
Ook tweevoudig Tourwinnaar Alberto Contador, intussen met wielerpensioen, had zijn mening klaar over het parcours. "De organisatoren hebben een zeer complete Tour uitgetekend", aldus 'El Pistolero'. "De ploegentijdrit wordt een eerste belangrijke afspraak. Er zijn lastige aankomsten zoals de Mûr-de-Bretagne en in Mende, en in de eerste dagen zal ook de wind zijn rol spelen. De eerste echt cruciale dag wordt de rit naar Roubaix, met die vele kasseistroken. Dat zal leuke televisie opleveren. Voor de renners wordt dat een etappe met veel stress. Op zo'n dag kan alles voorbij zijn. Er zijn ook erg zware etappes, met aankomsten boven op mythische cols zoals Alpe d'Huez. Tenslotte is er ook een niet al te lange individuele tijdrit, zodat Froome tegenover de klimmers niet zoveel voordeel zal hebben als de voorbije jaren tegen de klok. Het zal een open Tour worden."

Alberto Contador verwacht een open Tour.
photo_news Alberto Contador verwacht een open Tour.

Mark Cavendish: "De eerste Tourweek is perfect"
In een loodzware Tour 2018 is er ook nog aan de sprinters gedacht. Maar sprinten moet dan wel gebeuren in de eerste Tourweek in Bretagne. Misschien zal het niet volstaan voor Mark Cavendish om het record aantal etappezeges van Eddy Merckx te breken. Merckx won 34 keer, Cavendish zit aan 30. "De eerste week is perfect", zegt Cavendish. "Maar ook dan gaan we niet recht naar een sprint rijden. Er zal wind zijn en wie de sprint wil winnen zal dat moeten verdienen. Het wordt lastig en het wordt nerveus. Iedereen zal mentaal uitgewoond zijn voor we nog maar aan de bergen gaan beginnen. Ik kijk nu al uit naar die eerste week. De voorbije jaren is de Tour teruggekeerd naar die ouderwetse, echte Tour de France sprints. Je ziet de rode vod en je weet dat een brede boulevard je naar de finishlijn zal brengen. Wat ik perfect vind." Op voorwaarde natuurlijk dat Cavendish volgend jaar weer helemaal de oude is. Drie maanden na zijn val in Vittel zegt hij nog altijd met de revalidatie bezig te zijn. Cavendish brak zijn schouder bij die valpartij. Maar hij begon ook aan de Tour terwijl hij nog niet helemaal hersteld was van klierkoorts. "Ik kan nu hooguit vier uur fietsen voor ik weer last krijg in mijn schouder. Ik heb nu natuurlijk een lange winterstop om weer volledig te herstellen. We zullen moeten zien of ik even sterk terugkeer als ik voor mijn val was. En of ik dat record wel nog kan breken." (MG)

TDW

Parcours van de Tour 2018, met start in de Vendée op 7 juli en aankomst in Parijs op zondag 29 juli na 3.329 km:
Etappe 1 - 7 juli 2018: Noirmoutier-en l'Île - Fontenay-le-Comte: 189 km
Etappe 2 - 8 juli 2018: Moulleron-Saint-Germain - La Roche-sur-Yon: 183 km
Etappe 3 - 9 juli 2018: Cholet-Cholet: 35 km (ploegentijdrit)
Etappe 4 - 10 juli 2018: La Baule - Sarzeau: 192 km
Etappe 5 - 11 juli 2018: Lorient - Quimper: 203 km
Etappe 6 - 12 juli 2018: Brest - Mûr-de-Bretagne: 181 km
Etappe 7 - 13 juli 2018: Fougères - Chartres: 231 km
Etappe 8 - 14 juli 2018: Dreux - Amiens: 181 km
Etappe 9 - 15 juli 2018: Arras Citadelle- Roubaix: 154 km
Rustdag 16 juli 2017 in Annecy
Etappe 10 - 17 juli 2018: Annecy - Le Grand Bornand: 159 km
Etappe 11 - 18 juli 2018: Allbertville - La Rosière Espace San Bernardo: 108 km
Etappe 12 - 19 juli 2018: Bourg-Saint-Maurice - l'Alpe d'Huez: 175 km
Etappe 13 - 20 juli 2018: Bourg d'Oisans - Valence: 169 km
Etappe 14 - 21 juli 2018: Saint-Paul-Trois-Châteaux - Mende: 187 km
Etappe 15 - 22 juli 2018: Millau - Carcassonne: 181 km
Rustdag twee op maandag 23 juli: Carcassonne
Etappe 16 - 24 juli 2018: Carcassonne - Bagnères-de-Luchon: 218 km
Etappe 17 - 25 juli 2018: Bagnères-de-Luchon - Saint-Lary-Soulan/Col de Portet: 65 km
Etappe 18 - 26 juli 2018: Trie-sur-Baïse - Pau: 172 km
Etappe 19 - 27 juli 2018: Lourdes - Laruns: 200 km
Etappe 20 - 28 juli 2018: Saint-Pée-sur-Nivelle - Espelette: 31 km
Etappe 21 - 29 juli 2018: Houilles - Parijs (Champs-Elysées): 115 km

TDW

Valerio Piva: "Greg zal tevreden zijn"
Valerio Piva reageerde namens BMC. "Greg Van Avermaet zal uiteraard moeten werken voor de ploeg en voor onze klassementstroef Richie Porte, maar de eerste week biedt wel mogelijkheden voor hem. De kasseienrit naar Roubaix is erg lastig. Iedereen dacht dat er een strook of drie, vier zou inzitten, maar het zijn er liefst vijftien geworden. In totaal 22 kilometer stenen: dat biedt perspectieven voor een winnaar van Parijs-Roubaix. Maar ook twee keer de Mûr-de-Bretagne. En er zijn ook een paar potentiële waaieretappes in de Vendée." Kan hij eventueel ergens geel pakken? "Ja, die mogelijkheden zijn er zeker. Ik denk dat hij tevreden zal zijn met dit parcours." (JDK)Marc Sergeant: "Gedurfd parcours"
Ook bij Lotto-Soudal, het andere Belgische team, staken ze hun tevredenheid over het Tourparcours niet weg. "Dit is een zeer uitdagend parcours", aldus sportief manager Marc Sergeant. "Wij kunnen ons hier helemaal in vinden. Voor de teams van de klassementsrenners moet het eerste deel wel een verschrikking zijn. Vijftien kasseistroken in de negende rit, dat is niet niks. Je kan daar de Tour niet winnen, maar wel verliezen. De organisatoren willen de spektakeltoer op. Dit is een gedurfd parcours. Voor onze ploeg zien we een zevental spurtkansen, waarvan vijf voor de eerste rustdag. Dan zouden we ons ritje moeten binnen hebben. André Greipel heeft beloofd op topniveau te zullen zijn. Tim Wellens? Ik acht het weinig waarschijnlijk dat hij volgend jaar deelneemt aan de Tour." (JDK)

Marc Sergeant.
belga Marc Sergeant.

Wilfried Peeters: "Iedereen komt aan zijn trekken"
Wilfried Peeters reageerde namens Quick-Step Floors enthousiast op de bekendmaking van het rittenschema voor de Tour 2018. "Iedereen komt met dit parcours aan zijn trekken", stelt Peeters. "Aanvallers, klassieke renners, en ook de spurters die zeven à acht kansen krijgen. Dit is een leuke combinatie. Voor de klassementsrenners wordt het een verraderlijke eerste week. Heel nerveus ook, verwacht ik. Er zitten genoeg valkuilen in dat eerste deel van de Tour. Maar wij zijn tevreden." (JDK)

Wilfried Peeters.
belga Wilfried Peeters.

Presentatie voorbij
Daarmee zit de presentatie van het parcours van de Tour 2018 erop. Wij voorzien u zo dadelijk nog van enkele reacties.


Extra tussenspurt levert seconden op
Christian Prudhomme besluit zijn presentatie met een belangrijke nieuwigheid. In de eerste negen etappes zijn er telkens drie, twee en één bonificatieseconden te verdienen in de finale. Die extra tussenspurt ligt "op een strategische plaats op het parcours". Na de rit naar Roubaix vallen de bonificaties onderweg weg. Aan de streep zijn in alle ritten, behalve de tijdritten, bonificatieseconden te verdienen: tien, zes en vier seconden.

TDW

Lastige tijdrit van 31 km op voorlaatste dag
In de 18de etappe ligt de aankomst in Pau, waar de snelle mannen opnieuw hun kans kunnen gaan. Rit 19 betreft de laatste etappe in de Pyreneeën, van Lourdes naar Laruns, met onderweg onder meer de Col d'Aspin, de Col du Tourmalet, de Col d'Aubisque en de finish na een afdaling in Laruns. Op de voorlaatste dag, op zaterdag 28 juli, volgt er een tijdrit over 31 km door de Baskische regio. "De enige individuele tijdrit in de Tour", aldus parcoursbouwer Gouvenou. "Maar wel een lastige, over een glooiend parcours met onderweg vier klimmetjes, waarvan vooral de laatste tot de verbeelding spreekt: de Côte du Pinodieta, 900 meter, gemiddeld 10,2 procent, maar met stukken tot 21 procent waarna een afdaling van 3 km volgt." Op zondag 29 juli, op de Champs-Elysées in Parijs, weten we tenslotte wie zich de eindwinnaar van de 105de Tour de France mag noemen.

Rit 17 telt slechts 65 km
Na de rustdag op maandag 23 juli wacht een stevig luik in de Pyreneeën. Rit 16 trekt van Carcassonne naar Bagnères-de-Luchon met in de laatste 60 km de Col de Portet-d'Aspet, de Col de Menté en de Col du Portillon, waarna een afdaling wacht naar Bagnères-du-Luchon. In rit 17 trekt het peloton naar de Col de Portet, de derde aankomst bergop in een superkorte etappe van 65 km. "Dit zal de kortste etappe zijn in de laatste 30 jaar van de Tour", zegt Prudhomme. "Een goede zaak om er een spektakelstuk van te maken met een aankomst op de Col de Portet, 2.215 meter hoog, één van de hoogste in de geschiedenis van de Tour, 16 km aan 8,7 procent."


Sprinters (even) weer aan zet
Na het geweld in de Alpen zijn de sprinters op 20 juli weer aan zet in etappe 13 van Bourg d'Oisans naar Valence. Aanvallers krijgen hun kans op 21 juli, de Belgische nationale feestdag, in de rit van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Mende. De klim naar Mende wordt sinds 1995 in het Tourparcours opgenomen. Dat jaar won Laurent Jalabert in de groene trui de etappe. De jaren nadien slaagden de Fransen er niet meer in om op de steile muur te zegevieren. In 2005 was Marcos Serrano er de gelukkige, in 2010 ging Joaquim Rodríguez er met de zege vandoor en in 2015 was Stephen Cummings er de sterkste. Op zondag 22 juli trekt het peloton van Millau naar Carcassonne, een overgangsrit voor aanvallers.

Zwaar Alpenmenu
Drie aankomsten liggen bergop in deze 105de Tour, waarvan twee in de Alpen. De eerste Alpenetappe, op dinsdag 17 juli van Annecy naar Le Grand Bornand (159 km), brengt het peloton voor het eerst over de Montée du Plateau des Glières, een col van 6 km, maar zeer steil, gemiddeld 11,2 procent en op het eind een deel over onverharde stroken (2 km). Daarna gaat het nog over Col de Romme en de Col de la Colombière waarna het met een afdaling naar Le Grand Bornand gaat. De tweede en derde Alpenrit eindigt bergop met eerst etappe 11 van Albertville naar La Rosière (over 108 km), een klim van 17,6 km aan 5,8 procent gemiddeld. Etappe 12 (175 km) finisht op het mythische l'Alpe d'Huez. Voordien krijgen de renners ook nog de Col de la Madeleine, les Lacets de Montvernier en de Col de la Croix de Fer voorgeschoteld. Een zwaar Alpenmenu dus, met korte maar zeer krachtige ritten.


15 kasseistroken in rit 9
Wellicht minder leuk nieuws voor Chris Froome. De negende etappe leidt van Arras naar Roubaix, is slechts 154 km lang, maar telt onderweg wel 15 kasseistroken, goed voor 21,7 km kasseien. De eerste volgt na 47 km met een strook van 1.600 m, van d'Escaudoeuvres naar Thun, om te eindigen met de kasseien van Hem op zo'n 8 km van de finish, die niet op de Velodroom ligt. Geen Carrefour de l'Arbre onderweg, wel onder meer Mons-en-Pévèle (slechts 900 meter in plaats van 3 km in Parijs-Roubaix) en ook Camphin-en-Pévèle, een viersterrenstrook over 1.800 meter als voorlaatste strook. Op zondagavond maken de renners met het vliegtuig de oversteek naar de Alpen, in Annecy, voor de eerste rustdag van de Tour.

Mûr-de-Bretagne ook van de partij
In de zesde rit trekt het peloton van Brest naar Mûr-de-Bretagne, die twee keer wordt aangedaan in de laatste 16 km. In 2011 wist Cadel Evans er Alberto Contador te vloeren. In 2015 fladderde Alexis Vuillermoz op de steile muur naar de zege. Vervolgens arriveren we volgens Gouvenou bij twee verraderlijke etappes, van Fougères naar Chartres en Dreux naar Amiens. "In principe voor de sprinters, maar de wind kan hier een rol spelen en de kans op waaiers is zeer groot. Ook de klassementsrenners zullen moeten oppassen."


Ardense hellingen in rit 5
Rit 4 brengt het peloton van La Baule naar Sarzeau, waar kersvers UCI-voorzitter David Lappartient burgemeester is. "Maar dat is louter toeval", aldus Prudhomme. "We onderhouden al langer goede contacten met Sarzeau, nog voor David UCI-baas werd." Ook hier lijken de spurters aan het feest te zijn. Daar komt verandering in tijdens de vijfde rit met de etappe door Bretagne, van Lorient naar Quimper. "Een etappe die enkele Belgische renners moet liggen, want wie goed is in de Ardennen, zal ook hier goed uit de voeten kunnen met onderweg een tiental typische Ardense hellingen en een hellende finish", meent parcoursbouwer Thierry Gouvenou. "Het is een rit voor punchers zoals Sagan, Alaphilippe en Van Avermaet."


Daar gaan we
Christian Prudhomme neemt weer het woord. Daar gaan we voor de officiële bekendmaking van het parcours. De eerste twee ritten leerden we u al kennen, die worden iets voor sprinters. Op dag 3 staat een ploegentijdrit van 35 km op het programma, voor het eerst sinds de Tour van 2015. De teams gaan met elkaar de strijd aan in Cholet. Voor de Tour is Cholet geen onbekende. In 1936 won Félicien Vervaecke, in 1998 mocht Jeroen Blijlevens het zegegebaar maken en in 2008 won Stefan Schumacher er de individuele tijdrit. De Duitser werd later vanwege dopinggebruik wel uit de uitslag geschrapt.

Rittenschema zo meteen bekend
Nog enkele minuten en de presentatie van het rittenschema gaat van start. We beginnen dus zoals geweten in de Vendée, met een rit in lijn over 195 km als openingsetappe.

TDW

Prudhomme staat stil bij overleden renners
Christian Prudhomme, directeur van de Société du Tour de France, neemt nu het woord. Prudhomme begint zijn toespraak met even stil te staan bij de renners die het voorbije jaar zijn overleden bij een verkeersongeval. Een opmerkelijk moment.


Ook drie Belgen op erelijst
Op de erelijst van de Vélo d'Or staan ook drie Belgen: Johan Museeuw (1996), Tom Boonen (2005) en Philippe Gilbert (2011) wonnen de trofee elk één keer. Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan haalde de Vélo d'Or vorig jaar binnen.

rv

Froome wint Vélo d'Or
Bernard Hinault komt het podium op om de winnaar van de Vélo d'Or bekend te maken. En de winnaar is... Chris Froome! Het is de derde keer dat de Brit de prestigieuze trofee in ontvangst mag nemen.


Hinault reikt Vélo d'Or uit
Zo dadelijk is het tijd voor de uitreiking van de Vélo d'Or. Bernard Hinault, vijfvoudig Tourwinnaar, zal de trofee uitreiken.

rv

Show begonnen
De show is begonnen. ASO-voorzitter Jean-Etienne Amaury heet iedereen welkom. Eerst kijken we even terug op de vorige editie van de Tour, die Chris Froome naar zijn vierde eindzege leidde.

rv

Ook Contador aanwezig
Iedereen heeft zijn zitje ingenomen in het Palais des Congrès in Parijs. Uiteraard zijn ook alle toprenners aanwezig. We herkennen ondermeer Chris Froome en Romain Bardet. Ook Alberto Contador, die intussen met wielerpensioen is, tekent present.

rv

Ook tweede rit is voor sprinters
Ook van de tweede etappe is al op voorhand geweten hoe ze er uitziet. Net als de eerste rit gaat het opnieuw over een relatief vlakke etappe, dit keer tussen Mouilleron-Saint-Germain en La Roche-sur-Yon. Wellicht krijgen we een nieuw duel tussen de sprinters, en door de bonificatieseconden mogelijk ook een nieuwe geletruidrager.


Presentatie bijna van start
Binnen een tiental minuten gaat de presentatie van start. In de zaal zitten zo'n 4.000 genodigden. Na enkele toespraken krijgen we rond 11u50 de uitreiking van de Vélo d'Or. Iets na het middaguur is het vervolgens tijd voor de officiële bekendmaking van het parcours.

Eerste etappe is vlakke rit in lijn
De 'Grand Départ' vindt in 2018 plaats in de Vendée. Het wordt geen tijdrit zoals dit jaar, wél een rit in lijn. Tussen Noirmoutier-en-l'Île en Fontenay-le-Comte moeten de renners een vlakke etappe van 195 kilometer afwerken. De kans is dus reëel dat een sprinter meteen met de gele trui mag pronken.


Spannend moment voor Froome
Voor Chris Froome wordt de voorstelling van het parcours ongetwijfeld een spannend moment. De Britse renner gaat in 2018 voor zijn vijfde eindzege in de Tour. Slaagt Froome in zijn opzet, zou hij op gelijke hoogte komen met vier recordhouders. Jacques Anquetil, Bernard Hinault, Miguel Indurain en 'onze' Eddy Merckx wonnen de Tour elk vijf keer.


Start een week later
De 105de Tour de France start een week later dan normaal, op zaterdag 7 juli 2018. Dat heeft natuurlijk alles te maken met het WK voetbal in Rusland, dat tot 15 juli loopt. Organisator ASO wil de concurrentie met de WK-eindronde zoveel mogelijk uit de weg gaan, vandaar de latere start.

belga

voorbeschouwing

Vanmiddag om 11u30 vindt in het Palais des Congrès de officiële presentatie van de Tour de France 2018 plaats. In de zaal zitten er in totaal zo'n 4.000 genodigden waaronder viervoudig laureaat Chris Froome, die in spanning zal uitkijken naar hoe het parcours van de Tour 2018 er zal uitzien. Tijdens de show wordt - voor de eerste keer overigens ter gelegenheid van de Tourpresentatie - de Vélo d'Or 2017 uitgereikt, de prestigieuze wielertrofee van Vélo Magazine die de beste internationale renner van 2017 bekroont. Drievoudig wereldkampioen Peter Sagan won de trofee vorig jaar en is ook nu, samen met Froome en Tom Dumoulin, één van de favorieten. Volg alle ontwikkelingen in Parijs LIVE bij HLN.be!13 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • wim rooyakkers

  wat voor pacours er is uitgetekend,maakt niet uit de renners maken de koers,en met het moderne wielrennen maakt het niets uit wat voor pacours, ze maken de koers pas op 10 km voor de meet of de laatste kilometer bergop.

 • Glenn Wouters

  Als ik Froome hoor zegen dat hij plots graag over de kasseien rijdt dan geloof ik daar niks van. Dit is gewoon zand in de ogen strooien. Als beren als Boonen, hushovd en Cancellara dit zeggen dan geloof ik dat, die mannen zijn van staal. Froome zijn porseleinen lijfje kraakt in elke voeg. Ik kijk ook uit naar de rit van 65 km, dat is de moment om hem te kraken.

 • Sacha Van der Putten

  Froome zal dus opnieuw winnen.....

 • Pieter De Ruyter

  O nee,weeral een ploeg in dienst van Greipel,tegen dan is hij 35.Denken die van lotto nu echt dat die Kittel,Cavendish en Gaviria kan kloppen?

 • Henny Wensveen

  Tour 2018 wordt net zo "interessant" als die van dit jaar. In de bergetappes de voorgeprogrammeerde sky renners voorop en in de tijdrit maakt zenuwpees Froome het weer af. Bravo Tour directie voor deze wederom geweldig niet spannende Tour. Lang leve de Giro en Vuelta. Die geven de tv kijker wel spektakel.